×

Recensie

Alternative

10 april 2019

UNKLE – / Lost

The Road: Part II

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Songs for the Def

The Road: Part II UNKLE Alternative 3.5 UNKLE – The Road: Part II / Lost Highway Written in Music https://writteninmusic.com

Anderhalf jaar na The Road Part 1, komt UNKLE (James Lavelle) met The Road: Part II / Lost Highway. Het is deel twee van de beoogde trilogie en volgens Lavelle is deze reis ‘more of a mixtape aesthetic being the ultimate road trip’.

Na de proloog – ‘After you walk the road everything becomes clear’ – begint de tocht, waarbij Lavelle wordt omgeven door een groot aantal gastvocalisten. Voeg daarbij het gegeven dat dit album 22 tracks telt en je kunt niet anders dan concluderen dat Lavelle, net als in zijn Mo’ Wax jaren weer enorm productief is. Een tweetal namen komt opvallend vaak voorbij op het album: zanger/producer Miink en rapper Elliott Power. Zij zijn samen of afzonderlijk bij ruim een kwart van de tracks betrokken, inclusief de proloog en de epiloog. Op het stevig voortgalopperende Nothing To Give gaan ze in duet, met als resultaat een spannende track die overkomt als een soort mix van Tricky en Depeche Mode. Ook op de triphop van Ar.Mour worden spannende sferen gecreëerd, geïnjecteerd met gitaarlicks.

Tom Smith van Editors levert samen met componist/cellist Philip Sheppard – ook prominent aanwezig op het album overigens – een van de meest pakkende songs: The Other Side is een meeslepende, dynamische en subtiel georkestreerde track, een song die een van de meer toegankelijke passages van het album oplevert. Mark Lanegan weet zich op Requiem omringd door abstractere, ambientachtige sferen (waaronder spoken word van acteur Brian Cox); een indringende, holle track. De radio edit van Cruxifixion / A Prophet ging het album vooruit. Deze plechtig voortschrijdende song brengt vele stemmen samen, waaronder die van Ian Astbury (The Cult), ESKA, Miink en Tom Smith.

Liela Moss (van The Duke Spirit) was al te horen op het voorgaande deel van The Road en ook nu is ze prominent aanwezig: het ruim zes minuten durende Feel More / With Less is een degelijke (triphop)song met cello en piano en het afsluitende Touch Me (‘We can only understand what we’re shown’) kun je met een beetje goede wil een clubtrack noemen, zij het wel een koele en afstandelijk klinkende. Sterker zijn het akoestische, dromerige Powder Man, dat Neil Young in herinnering roept, het minimalistische, subtiel prikkende Kubrick (met Mick Jones van The Clash) en The First Time Ever I Saw Your Face, een Roberta Flack cover, fraai gebracht door folkrocker Keaton Henson en Philip Sheppard.

Hoewel lang niet alle tracks op The Road: Part II memorabel te noemen zijn – dat is ook vrij lastig met zo veel nummers – laat het album zich prima beluisteren als een collectie sfeerrijke, doorleefde, ernstige stukken waarbij de vele gastvocalisten en Lavelle’s achtergrond in hiphop en beats ervoor zorgen dat het niet aan persoonlijkheid en drive ontbreekt.

Tracklisting The Road: Part II:

CD 1:

 1. Iter vi: Prologue
 2. Requiem (When You Talk Of Love)
 3. Ar.mour
 4. Iter vii: Lost
 5. The Other Side
 6. Feel More / With Less
 7. Nothing To Give
 8. Iter viii: However Vast The Darkness
 9. Long Gone
 10. Only You
 11. The First Time Ever I Saw Your Face

CD 2:

 1. Iter ix: Epilogue / Tales Of The City
 2. Crucifixion / A Prophet
 3. Powder Man
 4. Kubrick
 5. Sun (The)
 6. Find An Outsider
 7. Iter x: Found
 8. Days And Nights
 9. Reprise
 10. Iter xi: In Your Arms
 11. Touch Me
 12. https://www.youtube.com/watch?v=ABJgYXuC8Bc