×

Recensie

Alternative

08 september 2020

Uniform

Shame

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sacred Bones

Shame Uniform Alternative 4 Uniform – Shame Written in Music https://writteninmusic.com

11 september zal voor eeuwig een beladen dag blijven, zeker als je als gewelddadige harde industrial metal band ook nog eens afkomstig bent uit New York. Of het nu bewust of onbewust is, de stadscowboys van Uniform kiezen ervoor om juist op die datum hun nieuwe plaat Shame te droppen. Nog steeds niet is de razende waanzin in het hoofd van Michael Berdan tot bedaren gebracht, en dat zullen we ook nu weer confronterend ondergaan.

Met de komst van de Texaanse hardcore drummer Mike Sharp wordt er een levende vernietigingsmachine aan het duo Michael Berdan en Ben Greenberg toegevoegd die met een moordende militaire precisie operatieve opdrachten kan uitvoeren. Klonk Uniform op voorgangers Wake in Fright en The Long Walk al loeizwaar, nu het accent op de slopende metal slagen gelegd worden blijft er alleen maar gruizig puin over. Het perfecte fundament voor schreeuwlelijk Michael Berdan om zijn onvrede te uiten.

Shame vervolgt de gedachtegang van een getraumatiseerde slachtoffer die door zichzelf er noodgedwongen aan toe gezet wordt om zijn met geweld en bloed gevulde verleden continu te herbeleven. Deze morbide vorm van zelfreiniging komt voort uit de nachtmerries die dagelijks zijn voor de buitenwereld gesloten hersenspinsels binnen dringen om als een parasiet steeds meer verrotting toe te eigenen. I Am The Cancer, het giftige ziektekiem welke zich voed en voortplant om het emotionele leed te demoniseren tot een allesvernietigende zelfbeeld.

De versmorende emocore zangpartijen in Delco worden afgeslacht door zon verduisterende gitaarriffs en het agressieve beulswerk van Mike Sharp. Door de geestelijke waterboarding lijkt Michael Berdan te verdrinken in zijn verstikkende verdriet, en het hoofd koel te houden tegen de emotionele wanhoop die de ziel dreigt bloot te leggen. De stroperige akkoorden van het thrashende The Shadow of God’s Hand blijken rechtstreeks uit de krochten van de hel opgeroepen te worden om er een pekzwart gothic doem metal vetlaagje aan toe te voegen.

Het titelstuk Shame kruipt genadeloos binnen om met volle overgave de kwaadaardige wanorde te injecteren in het verlammende hart van de hulpeloze luisteraar. Als je met pijn en moeite dit alles overleefd hebt egaliseert een stroef mechanisch landbouwwerktuig in This Won’t End Well de ondergrond om de vermorzelende genadeslag toe te dienen in de gigantische puinhoop van het huiveringwekkende keiharde I Am the Cancer.

Om te overtuigen is Uniform nog steeds een band die veel meer van het industriële pad afwijkt om de ruimte door stevige metal te bevolken. Een radicale switch die behoorlijk goed in het voordeel uitvalt en waarmee ze zich onderscheiden van hun collegiale noisy metaalbewerkers. Dat die formule nog lang niet uitgewerkt is bewijzen ze hier nogmaals op Shame, welke je verdoofd en met rook uit de oren nog voor langere tijd laat nagloeien. Een ellendige destructieve rockopera waarbij de antiheld centraal staat.  1. Delco
  2. The Shadow of God's Hand
  3. Life in Remission
  4. Shame
  5. All We've Ever Wanted
  6. Dispatches from the Gutter
  7. This Won't End Well
  8. I Am the Cancer