×

Recensie

Electronic

22 oktober 2014

Underworld

Dubnobasswithmyheadman (20th Anniversary edition)

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Junior Boy's Own

Dubnobasswithmyheadman (20th Anniversary edition) Underworld Electronic 4.5 Underworld – Dubnobasswithmyheadman (20th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

House was aanvankelijk een nieuw soort dansmuziek dat in de begindagen ergens midden jaren ’80 maar weinig raakvlakken had met rock en pop. De eerste (Amerikaanse) house zat meer geworteld in disco en Europese synthesizermuziek en was het not done om als rocker een dansje te maken op die als inhoudsloos en monotoon ervaren non-muziek.

Op de puinhopen van de eerste lichting house stonden aan het begin van de jaren ’90 een nieuwe generatie ravers op de deur te rammelen, die house 2.0 inluidden. De smiley en de opknoopzakdoek werden samen met acidhouse ten grave gedragen en op het moment dat het erop leek dat het echt wel was gedaan was die houseflauwekul, ontstonden bijna uit het niets allerlei nieuwe substromingen waarbij een hele batterij aan nieuwe creatievelingen aan de basis stonden. En ditmaal was vooral Engeland de bakermat van al die turbulentie. Een ander belangrijk verschil met de eerste lichting houseprofeten was dat andere bronnen en invloeden werden aangeboord en dat iets dat ooit als house begon steeds minder was te vervatten in één containerbegrip. Die eendimensionale verschijningsvorm, zoals die midden jaren ’80 ontstond begon allerlei vertakkingen te krijgen en daarmee een bijna onuitputtelijke inspiratiebron vormden om er lustig op los te experimenteren. Nieuwe acts als The Prodigy, The Chemical Brothers, The Orb, maar ook meer naar rock neigende acts als Primal Scream versneden hun dansmuziek met een diversiteit aan invloeden, die vooral buiten de dance werden gevonden. En Underworld behoorde ook tot die voorhoede van die nieuwe generatie.

Underworld was feitelijk de voortzetting van het 80’s synthpopbandje Freur. En na een paar jaar al vingeroefenend aan de weg te hebben getimmerd en gesleuteld te hebben aan een nieuwe sound, was het ergens begin jaren ’90 de hoogste tijd om een begin te maken met een vergroting van de externe oriëntatie van het nieuwe Underworld. En met de komst van de jonge DJ Darren Emerson was Underworld MK2 klaar voor het grote werk. Via het relatief jonge Junior Boy’s Own label werd met de wereld gecommuniceerd en in 1994 verscheen het debuutalbum van het nieuwe Underworld: Dubnobasswithmyheadman. Het was het antwoord op de steeds platter wordende Eurodance en commerciële house. Underworld’s dansmuziek was een geraffineerde mix van wat toen als techno, progressive en trance doorging en in combinatie met de pamfletachtige vocalen van Karl Hyde en de rockinvloeden ontstond een volstrekt unieke sound, die vooral opzwepend was. Dubnobasswithmyheadman was dan ook één van de eerste volwaardige albums, die ook gedraaid kon worden buiten de club. En de energie die Underworld’s concerten zo karakteriseerden keerden ook terug op dit zinderende debuut, dat feitelijk Underworld’s derde album was. Maar de start markeerde van een nieuwe periode.

Op Dubnobasswithmyhead zijn slechts negen nummers te vinden. De tracks klokken qua tijdsduur zoals dat gebruikelijk was op een 12” en namen Hyde, Smith & Emerson ruim de tijd voor een fatsoenlijke opbouw en resulteerde dat in avontuurlijke, weidse nummers. De ene keer jachtig en snel (Dark & Long, I Love You, Surfboy) de andere keer ingetogen en subtiel (Tongue, M.E.). Alhoewel de electronica veelal op volle kracht staat te blazen, is er voldoende ruimte en aandacht voor detail en een opbouw, die de luisteraar probeert mee te nemen in een spannend luisteravontuur. Zoals Pink Floyd in de jaren ’70 dat al deed met al lange, uitgesponnen nummers en daarmee allerlei muzikale verhalen probeerde te vertellen, zo probeerde Underworld in de 90’s met de kennis en de trends van dat moment dansmuziek naar een hoger niveau te tillen.

Dubnobasswithmyheadman kon al bij de release in de 90’s al rekenen op heel veel support en waren de superlatieven niet van de lucht. Underworld stond model voor dé onconventionele dansmuziek van dat moment en in combinatie met de powerfull optredens had Underworld de kracht van dynamiet. En was Dubnobasswithmyheadman het echte begin en de routekaart van een reputatie die Underworld tot één van de belangrijkste en meest invloedrijkste danceacts maakte uit de 90’s.

En nu is het 2014 en is het 20 jaar geleden dat Dubnobasswithmyheadman verscheen. En zoals dat tegenwoordig usance is, betekent dit dat dat feit gevierd wordt met een geremasterde versie van het album, dat in allerlei formaten verschijnt: de originele, negen tracks tellende enkele CD-versie tot een superdeluxe edition, die maar liefst uit 5 CD’s bestaat en die allerlei remixen, b-kanten, live-uitvoeringen en demoversies bevat. Overdreven en misschien onnodig veel en moet er – zoals gewoonlijk – weer diep voor in de buidel worden getast. Wie voor minder compleet gaat, maar toch iets extra’s ambieert is de 2-CD versie een verstandige aankoop: op CD 1 de strakke albumversie en op CD 2 onder meer twee tracks die als Lemon Interrupt op 12” zijn verschenen (Eclipse en Dirty), een paar remixen en een aantal nog niet eerder uitgebrachte tracks. Het maakt deze dubbelaar tot een goede samenvatting van de overkill die op de 5 CD-set is te vinden.

De oorspronkelijke, uit 1994 stammende CD-versie klinkt vergeleken met de nieuwe versie een stuk zachter en vlakker en alhoewel het op deze remaster nog net geen loudness war is, is het een acceptabele update. Maar de gemiddelde danceliefhebber zal geen tienduizenden euro’s kostende geluidsinstallatie hebben, dus hi-end aspiraties heeft deze jubileumversie vooral niet. De meerwaarde zit vooral in datgene dat indertijd verspreid is verschenen op allerhande vinylformaten nu netjes digitaal is geordend plus de nog niet eerder uitgebrachte demo’s en live-opnames. En het jubileum wordt aangegrepen om dit nog steeds geweldige en krachtige album opnieuw onder de aandacht te brengen bij de mensen die – hoe vreemd dat ook eigenlijk klinkt – zich toen nog in de rammelaarfase bevonden en daarmee een belangrijk stuk geschiedschrijving in huis halen.

Tracklisting Dubnobasswithmyheadman 20th Anniversary Superdeluxe Edition

CD1 Dubnobasswithmyheadman

  1. Dark & Long
  2. Mmm…Skyscraper I Love You
  3. Surfboy
  4. Spoonman
  5. Tongue
  6. Dirty Epic
  7. Cowgirl
  8. River Of Bass
  9. M.E

CD2 Singles 1991 – 1994

  1. The Hump (Wild Beast)
  2. Eclipse (Released As Lemon Interrupt)
  3. Rez
  4. Dirty (Released As Lemon Interrupt)
  5. Dirtyguitar
  6. Dark & Long (Hall’s Edit)
  7. Dark & Long (Dark Train)
  8. Spikee

CD3 Remixes 1992 – 1994

  1. Mmm…Skyscraper I Love You (Jam scraper)
  2. Cowgirl (Irish Pub in Kyoto mix)
  3. Dark & Long (Most ‘ospitable mix)
  4. Mmm…Skyscraper I Love You (Telegraph 16.11.92)
  5. Dark & Long (Burts mix)
  6. Dogman Go Woof
  7. Dark & Long (Thing in a Book mix)

CD4 Previously Unreleased Recordings 1991 – 1993

  1. Concord (3 Comp75 id9 A1771 Aug 93A)
  2. Dark & Long(1struffid3A15512)
  3. Mmm…Skyscraper I Love You (A1765 Sky Version id4. Harmone6 COMP43)
  4. Mmm…Skyscraper I Love You (After sky id6 1551 2)
  5. Can You Feel Me? (from A4796)
  6. Birdstar (A1558 Nov 92B.1)
  7. Dirty Epic (Dirty Ambi Piano A1764 Oct 91)
  8. Spoonman (version1 A1559 Nov92)
  9. Organ (Eclipse version from A47960)
  10. Cowgirl (Alt Cowgirl C69 mix from A1564)

CD5 Live Jam Kyme Rd (Previously Unreleased Live Rehearsal Recorded In The Band’s Home Studio In 1993)

  1. Mmm…Skyscraper I Love You
  2. Improv 1
  3. Bigmouth
  4. Improv 2
  5. Big Meat Show
  6. Improv 3
  7. Spoonman