×

Recensie

Roots

30 januari 2014

Uncle Tupelo

No Depression (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Giant

No Depression (deluxe edition) Uncle Tupelo Roots 5 Uncle Tupelo – No Depression (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met het opnieuw uitbrengen van No Depression (1990) wordt een zeer interessante muziekgeschiedenis blootgelegd. Het debuut van Uncle Tupelo wordt gezien als een van de eerste en meest belangrijke punkrock/alternative-meets-country albums en dus het begin van de Americana stroming.

Uncle Tupelo had een voorgeschiedenis in de The Pebles, de band die Jay Farrar samen met zijn broers Wade en Dade had en waarvoor hij ook Jeff Tweedy vroeg. Tweedy was een net startende muzikant die viel op de heftige punksound die de band speelde. Toen de sound meer richting rockabilly ging ontstond er frictie en verliet Dade de band. Met Mike Heidorn kreeg de band een nieuwe drummer en veranderde ze de naam naar The Primitives en werd de sound meer naar stevige blues doortrokken rock doorgetrokken. Rond de tijd dat ook broer Wade de band verliet, om zich op zijn studie te storten, brak Heidorn zijn sleutelbeen tijdens een optreden (!!). Het was in deze periode, vaak zittend in de keuken van Heidorn, waar de sound die Uncle Tupolo later zo vermaard maakte, zijn vorm kreeg. Bassist/zanger Tweedy en gitarist/zanger Ferrar konden niet stoppen met songs schrijven. Songs die behoorlijk verschilden van het werk met The Primitives en meer een kruising waren van hun grote liefde voor punk van bijvoorbeeld The Minutemen, de mix van songs en punk van Hüsker Dü en The Replacements en aloude country van The Carter Family en Hank Williams.

Reeds in het jaar van oprichting maakte het trio een demo maar het waren de opnamen in Chicago met punk producer Matt Allison die als de Not Forever, Just For Now demo legendarisch werden. De band besloot meer songs op te nemen en wilde deze opnemen in de destijds zeer populaire Ford Apache studio’s in Boston met Paul Kolderie en Sean Slade, het meest vermaarde alternative producerskoppel van dat moment die een lekker dik en tegelijk rafelig geluid konden neerzetten. In de studio mocht Farrar de Gibson Les Paul gebruiken die held J.Mascis (Dinosaur Jr.) op hun album Bug had gespeeld. Kolderie en Slade raadden de band aan een pedal steel in plaats van de eerder gebruikte harmonica te gebruiken om de sound minder rootsrock, meer alternative te laten klinken. Door de bandleden werd daarnaast ook banjo en mandoline toegevoegd. Juist door de steviger songs nog vuiger te spelen en de ingetogen songs nog soberder en de country elementen op beide stemmingen los te laten, kreeg de collectie songs de diepte en klasse mee die No Depression zo ontzettend bijzonder maakt.

No Depression is een meesterlijk debuut vol kracht en emoties, vol vuur en prachtige ingetogenheid. De punkroots van de bandleden en de in de songs verwerkte country elementen vallen wonderbaarlijk goed in elkaar. Maken echt elke song ijzersterk en het is op dit debuut juist ook de lekker doorleefde stem van Farrar die het verschil maakt. (Tweedy klinkt nog jong en minder gevaarlijk als hij later zou gaan doen). Met een cover van de vermaarde A.P. Carter als titelsong en de rest gevuld met zeer sterk eigen materiaal, waarbinnen vooral songs als Whiskey Bottle, Facory Bell en Before I Break absolute klassiekers zijn, openbaart No Depression zich als een tijdloos, heerlijk ongepolijst album. Ook de sterke, vaak cynische, teksten over misplaatste hoop, gebroken geloften, hartzeer en angst voor het leven, maken No Depression zo’n volwassen debuut. Juist ook de combinatie van ingetogen sober en lekker duwend stevig maken No Depression een album om terecht voor het leven te koesteren.

De deluxe 2 CD editie bevat naast een aantal overgebleven tracks en andere versies van songs ook de vermaarde, nooit op CD uitgebrachte No Depression demo’s, die in eerste instantie onder de titel Not Forever, Just For Now verschenen. Geweldig om deze ruwe opnamen nu ook goed te kunnen horen. Zeer opvallend zijn daarnaast de toevoeging van de demo’s van No Depression en Blues Die Hard en zeer zeker de 6 tracks tellende Colorblind & Rhymeless demo uit 1987, de allereerste echte demo die de band opnam, met een erg fijne versie van Before I Break.

** Uncle Tupelo ging in 1994 uit elkaar, na maar vier albums gemaakt te hebben. Ondanks het feit dat de band niet echt veel commercieel succes heeft gekend is hun invloed en in impact op de alternative country van enorme invloed geweest. De waardering voor hun muziek groeit met het jaar en deze zeer volledige uitgave van No Depression gaat daar zeker nog meer aan meewerken.

Tracklisting No Depression (deluxe edition):

CD1:

 1. Graveyard Shift
 2. That Year
 3. Before I Break
 4. No Depression
 5. Factory Belt
 6. Whiskey Bottle
 7. Outdone
 8. Train
 9. Life Worth Livin’
 10. Flatness
 11. So Called Friend
 12. Screen Door
 13. John Hardy
 14. Left in the Dark
 15. Won’t Forget
 16. I Got Drunk
 17. Sin City
 18. Whiskey Bottle

CD2:

 1. Outdone
 2. That Year
 3. Whiskey Bottle
 4. Flatness
 5. I Got Drunk
 6. Before I Break
 7. Life Worth Living
 8. Train
 9. Graveyard Shift
 10. Screen Door
 11. No Depression
 12. Blues Die Hard
 13. Before I Break
 14. I Got Drunk
 15. Screen Door
 16. Blues Die Hard
 17. Pickle River


 1. Graveyard Shift
 2. That Year
 3. Before I Break
 4. No Depression
 5. Factory Belt
 6. Whiskey Bottle
 7. Outdone
 8. Train
 9. Life Worth Livin'
 10. Flatness
 11. So Called Friend
 12. Screen Door
 13. John Hardy
 14. Left In The Dark
 15. Won't Forget
 16. Sin City
 17. Whiskey Bottle [Live]
 18. No Depression
 19. Blues Die Hard