×

Recensie

World

16 juli 2021

U-Roy

Solid Gold

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Trojan Jamaica

Solid Gold U-Roy World 4 U-Roy – Solid Gold Written in Music https://writteninmusic.com

De soundtrack van je swingende zomer is niet compleet zonder minstens één nieuwe goeie reggae-plaat! Welnu, dit jaar word je hiervoor vanuit het hiernamaals perfect op je wenken bediend door U-Roy. Deze Jamaicaanse reggaepionier overleed dus helaas al in februari 2021 en z’n laatste exploot, Solid Gold getiteld, is nu pas afgewerkt en gereleased.

‘t Is inderdaad een schitterende productie geworden, vrolijk en energiek opverend door z’n bekende loopjes. Alles heeft ie extra-bijzonder gemaakt in grandeur -voelde ie misschien al zelf z’n einde naderen?- mede door de hulp van een prima line-up van in ‘t reggaewereldje overbekende artiesten, waar onder Ziggy Marley, Shaggy, Big Youth, David Hinds van Steel Pulse, Santigold, maar bv. ook Sly & Robbie Dunbar, Zak Starkey en Mick Jones van The Clash. Met hen wordt de plaat nu dus tegelijk ook echt een regelrecht postuum tribuut.

U-Roy was immers een van die deejay’s die eind de sixties/begin seventies toasting gingen toepassen in de Jamaicaanse reggae. Dat roosteren, chatten of deejayen is praten of chanten over ‘t ritme of de beat van de reggae-deejay. Is daarmee ook erkend als een van de grondleggers van de hip-hop en rap. Op deze allerlaatste plaat van U-Roy himself steekt ie een aantal van z’n eigen reggae-classics uit de seventies in een eigentijds kleedje, met de instrumenten en de betere technieken van vandaag. Ook drie songs van Bob Marley geeft ie een mooie beurt.

U-Roy is hier als krasse zevenenzeventiger dan ook uitstekend op dreef, weet met een en al vitaliteit z’n songs andermaal te doen vonken. Ook de twee versies van Every Knee Shall Bow horen tot de hoogtepunten. Tweemaal een kwartier, eerst U-Roy en Big Youth en vervolgens nog eens de Scientist dub. Geen betere plaat dan deze mogelijk om de muzikale erfenis van icoon U-Roy, groot rastaman, vast te leggen voor de reggaeliefhebber van nu en straks. Intussen, al vanaf noot één, stemt z’n reggae op Solid Gold een mens alleen maar meer blij en welgezind. Zo willen we dat toch? 1. Trenchtown Rock
 2. Man Next Door
 3. Rule The Nation
 4. Tom Drunk
 5. Wake The Town
 6. Stop That Train
 7. Soul Rebel
 8. Queen Majesty/Chalice In The Palace
 9. Small Axe
 10. Wear You To A Ball
 11. Every Knee Shall Bow
 12. Every Knee Shall Bow (Scientist dub)