×

Recensie

World

12 november 2012

Tunji Oyelana

A Nigerian Retrospective 1966-79

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Soundway Records

A Nigerian Retrospective 1966-79 Tunji Oyelana World 3.5 Tunji Oyelana – A Nigerian Retrospective 1966-79 Written in Music https://writteninmusic.com

In de bloeiperiode van de Nigeriaanse muziek in de jaren zeventig werden er duizenden albums opgenomen, variërend in vele genres en stijlen. Niemand zag deze vorm van entertainment echter als een belangrijke kunstvorm, zelfs de muziekproducers niet!

In deze ‘ Gouden Eeuw’ was ook Tunji Oyelana muzikaal actief. Oyelana, (theater)student van Nobel-prijswinnaar Wole Soyinka en naast muzikant ook acteur, bandleider, stand-up comedian en academicus, voegde met zijn poëtische vertellingen over de Yoroba-folklore een nieuw element toe aan de (pop)muziek in Nigeria en verwierf bekendheid vanwege zijn unieke manier van blenden (mixen) van diverse muziekstijlen, waaronder juju, calypso, funk, highlife, afrobeat, reggae en afrorock.

Op het  fraaie dubbelalbum A Nigerian Retrospective 1966-79 treffen we een fraai en gedegen overzicht aan van deze vele stijlen die Tunji Oyelana en zijn energieke begeleidingsband The Benders tot in de puntjes beheersten. Maar liefst 24 songs treffen we aan en deze beslaan het even grote als diverse spectrum van de Nigeriaanse muziek uit deze hoogtijdagen.

De funky opener Ojo verraadt meteen de aanwezige klasse en het talent van Tunji en zijn band. Ook is de band op dreef in tracks als Ipasan, het psychedelische Osekere, het vrolijke up-tempo Agba Lo De en Iwo Ko Lo Dami, met een hoofdrol voor gitaar en drums. Ook de start van cd 2 is prachtig en overtuigend met Oloti, een mooi samenspel van blazers en gitaarwerk en het lekker swingende E Gbe Mi. Daarnaast vallen vooral het spannende en krachtig klinkende Aduke en de aardige Calypso-track Aiye Nla op. Zowel de eerste als de tweede schijf sluiten af met een protest-song, waarvan Which Way Africa? op cd 2 vooral indruk maakt met zijn lengte, meer dan 9 minuten!

Toch is het, zelfs in die ‘ Gouden’ periode, niet overal muzikaal goud wat er blinkt.Sommige nummers klinken als degelijke, lange jams-sessies of ruwe schetsen zoals Omoba D’eru Ri en Ogun Adubi of zijn gewoon muzikaal niet spannend genoeg (Jewele Jewele, Alaru T’ Onje Buredi en het experimentele Ifa).

Desalniettemin is dit dubbelalbum een mooie ode aan dit grote, veelzijdige muzikale talent uit Nigeria en heeft de muzikale zoektocht van platen-label Soundway weer een fraaie productie opgeleverd.

Tracklisting A Nigerian Retrospective 1966-79:

Disc 1:

 1. Ojo
 2. Lisiba Egba
 3. Isapan
 4. Osekere
 5. Fiya Jemi
 6. Ifa
 7. Ogun Adubi
 8. Agba Lo De (LP version)
 9. Iwo Ko Lo Dami
 10. Omoba D’eru Ri
 11. Jewele Jewele
 12. To Whom It May Concern

Cd 2:

 1. Oloti
 2. E Gbe Mi
 3. Panbolanbola
 4. Lenle
 5. Aduke
 6. Ayie Nla
 7. Koriko Nde
 8. Irawo Mi
 9. Omonike
 10. Agba Lode (Original 45 version)
 11. Alaru T’ Onje Buredi
 12. Which Way Africa?


 1. Ojo
 2. Lisabi Egba
 3. Ipasan
 4. Osekere
 5. Fiya Jemi
 6. Ifa
 7. Ogun Adubi
 8. Agda Lo De [LP Version]
 9. Iwo Ko Lo Dami
 10. Omoba D'eru Ri
 11. Jewele Jewele
 12. To Whom It May Concern