×

Recensie

Roots

11 september 2019

Trond Svendsen & Tuxedo

Smalltown Stories

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

Smalltown Stories Trond Svendsen Roots 3.5 Trond Svendsen & Tuxedo – Smalltown Stories Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden debuteerde Svenson met Palomino Motel, de Noorse misdaadreporter heeft ondertussen een nieuw werkstuk afgewerkt. Smaltown Stories is tot stand gekomen in de Memphis Bound Studio in Hamar met Tuxedo, hetkwartet waarin naast  toetsenman Lars Vinken nog steeds Lars Linkas figureert.

De instrumentale intro is overigens door de gitarist gecomponeerd die de verhaallijnen van Svendsen met elektrisch en resonerend snarenwerk verweeft. De sombere ondertoon van Drive in the Rain wordt  in Nobody Works on Fridays anymore even verdreven met opgewekte tonen. Het blijkt zoals het verhaal onthuld een wat geforceerde vrolijkheid die naar lang vervlogen tijden refereert.

De overige tracks zijn eveneens in een troosteloze sfeer gehuld. In This is What we do wordt dat gevoel versterkt door de viool en de achtergrondzang van Aud Ingebjorg Barstadt, die ook al op de voorganger van de partij was, in Fuel my fire is het een vervormd toetsen -en snarenkluwen.

In het tweede gedeelte vindt Svendsen aansluiting met de betere verhalen vertellers van de overkant van de Oceaan. This Town en Water In The Well komen aardig in de buurt van de verrichtingen van Tom Russell. “This is not my war”zingt Svendsen in het uitsluitend op gitaarklanken steunende en een kampvuur harmonica in de ontknoping persoonlijke anti-war statement. Het samen met zangeres Camilla Tomta gebrachte I Can Hear The River drijft op zuigende Hammond en vlammend gitaarwerk. Samen met Cold House ongetwijfeld crowdpleaser bij concerten, de sobere aanpak van de overige tracks sorteert evenwel duidelijk meer effect.  1. La Serenata De Peluquero
  2. Drive In The Rain
  3. Nobody Works On Fridays Anymore
  4. This Is What We Do
  5. Fuel My Fire
  6. This Town
  7. Water In The Well
  8. Not My War
  9. I Can Hear The River
  10. Cold House