×

Recensie

09 mei 2016

Tristan

Lifestyle

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Isolde

Lifestyle Tristan Soul / Hiphop 4 Tristan – Lifestyle Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf het debuut in 2014 leverde Tristan ieder jaar een nieuw album af en dat betekent dat Lifestyle het derde album is. Zo kan het dus ook: met voldoende inspiratie zorgen voor een solide discografie om op die manier aan de weg te timmeren.

Tristan is al actief sinds 2000 en heeft dus genoeg tijd gehad om aan de sound te sleutelen en ervaring op te doen. En natuurlijk de muziek verder te perfectioneren. En op Lifestyle is te horen hoe Tristan in 2016 klinkt: strak en verdraaid funky. Verwacht geen band die verkrampt zoekt naar een sound die er nog niet is, integendeel: Tristan grijpt niet terug, maar gaat verder waar bands als The Brand New Heavies en vooral Incognito ook nog steeds actief zijn. Want dat is op het eerste gehoor meteen het referentiekader: gepolijste acidjazz, zoals die in de 90’s schering en inslag was. Dat betekent niet dat Tristan vintage wil zijn, maar kiest voor een stijl en muzikaal kader die eigenlijk nauwelijks aan slijtage onderhevig is, maar om een onverklaarbare reden nooit op hele grote schaal is doorgebroken. Terwijl het muzikale idioom waarin deze bands opereren nergens zorgt voor irritatie of vergelijkbare gevoelens wanneer dit soort muziek wordt gedraaid. Misschien was het wel dat veel bands als Incognito door té eenvormige albums ervoor hebben gezorgd dat het credo ´heb je er één gehoord, dan ken je ze allemaal´ steeds opgeld deed en daardoor de interesse voor acidjazz op een gegeven moment wegebde. Neemt echter niet weg dat het nog steeds zeer aangename muziek is, waar bij tijd en wijle albums verschijnen, die de moeite waard zijn. Zoals Lifestyle. Bovendien is Tristan ook nog eens een band van eigen bodem, die zich zonder enige moeite kan meten met hun buitenlandse evenknieën.

Met de bezetting wordt groots uitgepakt: blazer, gast- en backing vocalisten en de band theirselves en de credits vermelden zo’n kleine 15 man die ervoor moeten zorgen dat Lifestyle spettert. En na al meteen een eerste beluistering kan al meteen de conclusie worden getrokken dát het inderdaad spettert. En alhoewel op papier de indruk ontstaat dat iedere compositie wordt volgepropt met noten en evenveel instrumenten, is er nergens sprake van een vermoeiende wall of sound. Dat komt vooral ook door de mooie, open productie en klinkt Lifestyle daardoor ook zo ontspannen. Lifestyle is ook zo´n album waar de nummers live ook ongetwijfeld kunnen zorgen voor vuurwerk. In elk geval zijn er genoeg tracks te vinden die niet zullen misstaan in een energieke liveset.

Vooral de tracks die worden gezongen door Evelyn Kallansee en Heston behoren tot de hoogtepunten: hun krachtige stemmen vormen een goed evenwicht met de stevige muzikale backing, die vooral loud & funky is. Zonder uitzondering is ieder nummer op Lifestyle de moeite waard, waarbij de opener I’ll Be Around, het titelnummer en Admiration de uitschieters zijn, maar eigenlijk zijn er geen zwakker broeders te vinden op Lifestyle, het is gewoon een puik, zomers en funky album, waarmee de band het verdient om eens goed door te breken. Muziek om vooral heel vrolijk van te worden.

Tristan brengt met dit derde album een ode aan tijd die wordt gekenmerkt door veel zon, veel buitenlucht en bergen good vibes. Lifestyle zorgt dat het een mooie zomer zal gaan worden. Met heel veel birds & bees.

Tracklist Lifestyle

 1. I’ll Be Around (3:25)
 2. Feet Back on the Ground (3:57)
 3. Admiration (4:15)
 4. Let Me Breathe (3:22)
 5. Rendez-vous (3:46)
 6. 2 Skip This (2:59)
 7. Lifestyle (4:09)
 8. Love Leads the Way (3:11)
 9. Trouble (4:06)
 10. Take Me to the River (2:52)
 11. Group Up (2:56)
 12. Spirit, One (4:11)
 13. Don’t Wanna Stop (3:13)
 14. Aftermath (3:25)
 15. Night Time (1:05)