×

Recensie

World

15 september 2017

Trio Da Kali & Kronos Quartet

Ladilikan

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: World Circuit

Ladilikan Trio Da Kali & Kronos Quartet World 4.5 Trio Da Kali & Kronos Quartet – Ladilikan Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldige release ! Op Ladilikan gaat het Trio Da Kali een knappe samenwerking aan met het veelgeprezen en wereldwijd erkende Kronos Quartet. Een unieke samenwerking, deze crossover tussen klassiek- en wereldmuziek.

Voor wie niet zo bekend is met beide partijen: Trio Da Kali is een Malinees trio van griots (verhalenvertellers) waarin instrumenten als de balafon (xylofoon) en de bass ngoni (luit) prominent naar voren komen, Kronos Quartet is een klassiek kwartet die in de loop van hun aparte carrière samenwerkingen aangingen met de meest uiteenlopende artiesten en bands (om er een paar aan te stippen: Tom Waits, Sigur Ros, Philip Glass,..). Samen maakten ze een pracht van een album waarin het muzikale meesterschap van beide groepen mooi samenkomt.

Al snel wordt duidelijk dat de rijke en diepe liefde voor traditie aanwezig is, maar die verhindert helemaal geen muzikale vooruitgang. En net dat maakt van Ladilikan een landmark album. Je herkent de Afrikaanse elementen met de prominente aanwezigheid van vocaliste Hawa ‘Kassé Mady’ Diabate, door Herrington neergezet als een eigentijdse Mahalia Jackson, maar evenzeer ervaar je hoe dit een zoveelste uitdaging is voor het doorgaans op de Westerse muziektraditie gestoelde Kronos Quartet.

Het kwartet botviert op dit album haar eigenzinnige avontuurlijkheid, met dank aan Jacob Garchik die het originele Trio Da Kali repertoire herwerkte. Dat levert al van bij opener Tita een heel eigen sound met balafonvariaties en sterk aangezet door een stemmig strijkkwartet dat zonder meer tot een van de allerbeste ter wereld gerekend mag worden. De focus mag dan wel op het Trio Da Kali materiaal liggen, toch voel je in een traanvochtopwekkende compositie als God Shall Wipe Out All Tears Away dan weer de inbreng van het Kronos Quartet.

Minstens zo opmerkelijk is de manier waarop dit knappe album is uitgegeven door het World Circuit label (o.a. Buena Vista Social Club en alle uitlopers daarvan zoals Ibrahim Ferrer en Ruben Gonzalez, maar ook de iconische Orchestra Baobab band die recent Tribute To Ndiouga Dieng uitbracht): voorzien van uitgebreide, inzichtrijke liner notes en foto’s versterken die mee dit ronduit unieke verhaal.

Dit is een muzikale kruisbestuiving zoals je die nooit eerder hoorde. Ladilikan heeft alle trekken van een hedendaags meesterwerk. Het is ontzettend moeilijk om bij deze soms onaards knappe muziek niet wezenlijk geraakt te worden. En daar gaat het hier uiteindelijk allemaal om: diep en wezenlijk geraakt worden.  1. Tita
  2. Kanimba
  3. Eh Ya Ye
  4. Garaba Mama
  5. God Shall Wipe All Tears Away
  6. Samuel
  7. Lila Bambo
  8. Kene Bo
  9. Ladilikan
  10. Sunjata