×

Recensie

Electronic

03 april 2022

Trentemøller

Memoria

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: In My Room

Trentemoller - Memoria
Memoria Trentemøller Electronic 3.5 Trentemøller – Memoria Written in Music https://writteninmusic.com

Anders Trentemøller is al lang niet meer de technomuzikant die hij was toen hij in 2006 met het veelgeprezen The Last Resort definitief doorbrak. Door de jaren heen liet hij meer en meer postpunk-, new wave-, dreampop- en shoegaze-invloeden toe in zijn muziek. Hierdoor werd Trentemøller feitelijk meer een band, want op iedere plaat doken naast muziekinstrumenten ook regelmatig gastvocalisten op, zolas Jenny Beth (Savages), Rachel Goswell (Slowdive) en Jenny Lee Lindberg (Warpaint). De muziek droeg zeker nog de nodige elektronica in zich maar was vooral weelderig en atmosferisch met zo nu en dan een weerbarstige uithaal.

Op zijn zesde album trekt Trentemøller die lijn door, al pakt hij met 14 nummers nóg steviger uit. Twee jaar pandemie heeft in ieder geval voor voldoende materiaal gezorgd. Memoria komt over als een diepgravend, universeel verhaal dat nogal zwaar is aangezet. Trentemøller brengt een flink aantal tracks die je zou kunnen omschrijven als shoegaze met synths. Weelderig, zweverig en zuiver. Soms strijkt hij daarmee dicht langs de pathetiek en weeïgheid, soms drijf je mee naar andere tijden en plaatsen.

De albumtitel verwijst naar een van de vijf canons van de retorica (samen met vinding, ordening, verwoording en voordracht). Een mooi uitgangspunt, en de evocatieve sfeermuziek op Memoria wakkert zoals gezegd ook zeker beeldende herinneringen en associaties aan. Synesthesie is een woord dat opduikt in de bijlage bij het album en dat is zeker van toepassing.

Trentemøller neemt ruim de tijd om zijn verhaal te doen en sferen te scheppen. Daarmee doet hij niet aan concessies. In tijden van zapcultuur en eindeloos streamen is dit op zich lovenswaardig. Aan de andere kant: een album met een kortere speelduur en wat minder materiaal zou wellicht toch effectiever zou zijn dan deze ruim 70 minuten durende trip. Het begin van Memoria speelt zich af tussen droom en realiteit. De shoegaze-invloeden domineren, al is dit in een landschap van subtiele synths en beats. Lisbet Fritze is de voornaamste stem op de plaat. Haar zang klinkt als een roep vanuit de zee, onder een van kleur veranderende hemel. Na de eerste nummers duikt er gitaargeluid op en komen we langzaam, met beats en effecten, bij het middenstuk van dit opus.

De eerste single In the Gloaming roept sferen op van de zonsondergang. Nocturne’s dawning, sterren die verschijnen. Met When the Sun Explodes komen we definitief in beweging. Krautrock- en synthwave-sferen domineren. Kosmische energie. Hierna neemt Trentemøller ons mee naar een wereld van synthwave, postpunk en noiserock. Dwingende baslijnen in een ijzig landschap. ‘You’re not dead or alive’ horen we in Dead or Alive.

Hierna betreden we met All Too Soon de derde fase van het album waar de sfeer warmer en vertrouwder is, na de opwindende maar ook indringende en donkere tonen van de voorgaande nummers. We raken verloren in een dagdroom (Like a Daydream) om met Linger af te sluiten in slow motion.

Met Memoria heeft Trentemøller een werkstuk in handen dat hij met band integraal kan uitvoeren en daarmee meer dan zeventig minuten aan weldadige, atmosferische en deels vocale sfeerscheppingen kan doen. Plakt hij er daarna nog een aantal technotracks uit zijn back catalogue aan vast, dan is een mooie en meeslepende avond al gauw een feit. Op plaat/cd is Memoria een verhaal dat soms lijdt onder vorm boven inhoud, overdaad, pathos en (toch ook) afstandelijkheid. De alomtegenwoordige kleurrijke, sfeerrijke droomsferen, mooie instrumentaties en stevigere krautrock, synthwave en postpunkreferenties houden het album echter wel overeind en maken het bij vlagen indrukwekkend.

Trentemøller speelt op 3 april Paradiso. 1. Veil of White
 2. No More Kissing in the Rain
 3. Darklands
 4. Glow
 5. In the Gloaming
 6. The Rise
 7. When the Sun Explodes
 8. Dead or Alive
 9. All Too Soon
 10. A Summer’s Empty Room
 11. Swaying Pine Trees
 12. Drifting Star
 13. Like a Daydream
 14. Linger