×

Recensie

Pop

09 september 2011

Treekillaz

Season Of The Lonesome

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: FABA Records

Season Of The Lonesome Treekillaz Pop 3 Treekillaz – Season Of The Lonesome Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Treekillaz zal de meeste Nederlandse muziekliefhebbers weinig zeggen, maar toch timmert de Zwitserse band alweer meer dan tien jaar aan de weg. Sinds 2000 bracht de band vijf albums uit. Het nieuwste heet Season Of The Lonesome en verscheen vorig in Zwitserland. Begin september komt dit album ook bij ons uit.

Naar eigen zeggen maakt Treekillaz intense rock met enkele grunge-elementen, maar de grunge-invloed ligt er op Season Of The Lonesome gewoon heel dik bovenop. Wel is het geheel voorzien van een redelijk gladde productie, waardoor het vrijwel nergens echt ruig wordt. Referentie punten zijn bands als Pearl Jam, Alice In Chains en ook Foo Fighters.

Zanger Bucher heeft een bij vlagen aan Eddie Vedder refererende stem. Hier en daar wordt hij vocaal bijgestaan door de screams van gitarist Jessi, die als prettige stoorzender fungeren. In andere songs blijkt Jessi echter ook gewoon te kunnen zingen. Het tweetal Bucher en Jessi vormt tevens de kern van Treekillaz, bassist Chab en drummer Tom maken pas sinds 2006 deel uit van de band.

De muziek op Season Of The Lonesome is behoorlijk melodieus en een flink aantal songs is voorzien van een meezingbaar refrein. Misschien wel het beste voorbeeld hiervan is de titeltrack. Deze song opent met een harde gitaarriff, maar het refrein is melodieus en zeer pakkend. Ook het refrein van opener en eerste single Disco blijft meteen in je hoofd hangen. Bovendien zal de anti-disco tekst een groot deel van de doelgroep van Treekillaz aanspreken. Opmerkelijk genoeg is in Disco wel een belangrijke rol weggelegd voor een synthesizer loopje.

Het begin van The Ignorant doet sterk aan Pearl Jam denken. Verderop komen echter de screams van Jessi voorbij, die het nummer toch een andere wending geven. In Let Me Die speelt Treekillaz goed met de afwisseling tussen harde riffs en rustigere passages. Het geluid gaat hier wat meer richting Alice In Chains. Dit geldt ook voor het behoorlijk harde Not The Only One en het wat meer melodieuze The Millionaire.

Stereo is een nogal lomp beukende song over lekker hard in je auto scheuren met de stereo op tien. Gelukkig komt de band in het opnieuw aan Pearl Jam refererende Beautiful weer wat subtieler uit de hoek. Vooral de langzaam aanzwellende eerste minuut van deze song is erg mooi. Ook in afsluiter Out Of Town wordt vanuit een rustig begin mooi toegewerkt naar een stevig eind.

De songs van Treekillaz zijn behoorlijk pakkend, zitten uitstekend in elkaar en klinken bovendien als een klok. Toch weet het Zwitserse viertal niet helemaal te overtuigen en dat heeft twee oorzaken. Ten eerste omdat de muziek wel behoorlijk stevig is, maar nergens echt uit de bocht vliegt. Het blijft allemaal wel erg netjes. Belangrijker is echter het volkomen gebrek aan originaliteit. Alles op Season Of The Lonesome is al eens eerder gedaan, en beter. Liefhebbers van stevige doch melodieuze rock zullen desondanks zeker van de muziek van Treekillaz kunnen genieten.

Tracklisting Season Of The Lonesome:

01. Disco
02. The Ignorant
03. Diver
04. Season Of The Lonesome
05. Let Me Die
06. Not The Only One
07. The Millionaire
08. Stereo
09. Beautiful
10. As Long As You Don’t Know
11. Free Me
12. Out Of Town