Recensie

28 december 2016

Travis Green

A Little Too Late

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

A Little Too Late Travis Green Roots 4 Travis Green – A Little Too Late Written in Music https://writteninmusic.com

Op de cover zie je een man met gitaar in een spoorwegbedding. Op zijn solodebuut A Little Too Late laat Travis Green de zes snaren onberoerd, tenminste als de liner notes kloppen. Gitaar spelen laat de uit Austin afkomstige jongeman over aan zijn producer Kid Andersen, de vanuit Noorwegen naar de Amerikaanse Westkust uitgeweken gitarist flankeerde Charlie Musselwhite en Elvin Bishop en werd de vervanger van Charly Baty bij The Nightcats. De veelzijdige Andersen is de geschikte man om Greens gevarieerde songwerk uit te werken.

Dat gebeurt in samenwerking met een superieur team met saxofoniste Nancy Wright en Jimmy Pugh. De alomtegenwoordige toetsenman die Etta James, BB King, Robert Cray en talloze anderen van orgel- en pianowerk legt ook nu sfeervolle accenten. De titeltrack, die de score opent, is een knappe variatie op Chuck Berry met een weergaloze combinatie van rockende gitaar en rollende piano. Ook Keep You Off My Mind refereert naar de jaren vijftig en laveert behendig tussen rockabilly en Tex Mex met diepe snarentwang en orgeltje. Een combinatie die aangevuld met de scheurende sax van Nancy Wright ook voortreffelijk werkt in Everybody Knows, strakke R&B die richting Memphis stoomt. Het ietwat ijle stemtimbre van Green leent zich eveneens uitstekend voor een bluesslijper als The Only Love.

Nog overtuigender klinkt Green als hij countrypaden verkent zoals in Please Don’t Cry en Andersen de pedalsteel over de prairie laat galmen in het zacht gecroonde Damage Done met dameskoortje op de achtergrond. De echte parels vinden we in de staart het mysterieuze Road Runs Cold en het fraaie southern epos Salt And Sand zijn meer uitgewerkte verhalen die het toch al meer dan behoorlijke niveau van dit gevarieerde werkstuk van tijdloos allure nog enigszins optillen. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is deze langspeler al een tijdje uit en in Scandinavië tourde de man al enkele keren maar het is nooit te laat om kennis te maken met de muziekjes van Travis Green.  1. A Little Too Late
  2. Please Don't Cry
  3. Everybody Knows
  4. The Only Love
  5. Keep You Off My Mind
  6. Damage Done
  7. Caroline
  8. Road Runs Cold
  9. Salt And Sand
  10. Don't Forget