×

Recensie

Pop

27 juli 2018

Tracyanne & Danny

Tracyanne & Danny

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Merge

Tracyanne & Danny Tracyanne & Danny Pop 4 Tracyanne & Danny – Tracyanne & Danny Written in Music https://writteninmusic.com

Camera Obscura was de eerste vijftien jaar van deze eeuw een vaste waarde binnen de Schotse indiepop. In 2015 sloeg het noodlot echter toe. Toetseniste Carey Lander werd ziek, gigs werden geannuleerd en in datzelfde jaar nog overleed Lander aan botkanker, een ziekte die al in 2011 bij haar was geconstateerd maar die destijds nog geen ernstige gevolgen had gehad.

Nu, drie jaar later, treedt Tracyanne Campbell, gitariste en zangeres van Camera Obscura voor het voetlicht, samen met singer-songwriter Danny Coughlan (ook bekend als Crybaby). Het album dat ze samen met Edwyn Collins opnamen mag er absoluut wezen. De single Home & Dry bleek achteraf een treffende voorbode: een melancholiek, melodieus pareltje met verfijnde blazers. Een zuivere song waarvan er op dit album vol sixtiespop, indie, doo-wop en country/folk wel meer staan.

It Can’t Be Love Unless It Hurts is een andere single: een open en eerlijk liefdeslied met strijkers, duozang en sixties-invloeden. De derde album teaser, Alabama, brengt opbeurende en – dankzij de steelgitaar – Amerikaanse sferen. Toch ook hier, zoals wel vaker, stemmige, wat melancholieke golven. Dat is niet verwonderlijk; de track is gericht aan Carey Lander.

De jaren vijftig en zestig domineren op de deerniswekkende smart van Jacqueline. Ook hier weer onmiskenbare Amerikaanse tinten. Tracyanne & Danne schamen zich overduidelijk niet voor sentimentaliteit en verfraaiing maar ze vervallen vrijwel nergens in slappe indiepop of retro-kitsch. Daarvoor heeft het duo teveel kwaliteit, persoonlijkheid en ervaring. Een track als O’Keeffe lijkt wat gemakkelijk en routineus maar dan komen er toch weer verrassende partijen van piano, strijkers en harmonica voorbij. Eigenlijk blijkt bij nadere beschouwing alleen Anybody Else een wat belegen track.

Voeg bij dit alles het fraaie, verstilde 2006, de sixtiespop-met-orgel vol verlangen The Honeymooners en de pittigere indie-/janglepop van Cellophane Girl en dan blijkt dat dit duo met de wat ongeïnspireerde naam wel degelijk een bijzonder aangenaam album heeft afgeleverd. De toekomst van Camera Obscura mag dan onduidelijk zijn, Tracyanne Campbell doet op deze plaat in ieder geval op overtuigende wijze van zich spreken.

https://www.youtube.com/watch?v=cGCBie6dmwg


  1. Home & Dry
  2. It Can't Be Love Unless It Hurts
  3. Deep In The Night
  4. Alabama
  5. Jacqueline
  6. 2006
  7. The Honeymooners
  8. Anybody Else
  9. Cellophane Girl
  10. O'Keeffe