×

Recensie

Eigentijds

20 december 2013

Toshio Hosokawa

Landscapes

Geschreven door: Henning Bolte

Landscapes Toshio Hosokawa Eigentijds 4.5 Toshio Hosokawa – Landscapes Written in Music https://writteninmusic.com

De Japanse componist Toshio Hosokawa (Hiroshima, 1955) creëert klank-pendants van luchtverkleuringen en lichtverschuivingen wat al aan titels van zijn composities zoals Clouds & Light af te lezen valt. Hij doet dat m.bv. Westerse concert-instrumenten maar vaak in combinatie met de sho, een eeuwenoude traditionele Japans mondorgel met zeventien bamboe-pijpen. De sho creëert de ether waarin het soort (ver)vloeiende, glinsterende klanken op een delicate wijze voortgebracht door strijk- en blaasinstrumenten kunnen gedijen. Het resultaat is volstrekt uniek. Het is indrukwekkend hoe Hosokawa dergelijk fijnzinnige en fijnmazige klankgehelen in voortschrijdende beweging heeft ontworpen en genoteerd en hoe uitgebalanceerd, subtiel en tegelijk levendig dit door het Münchener Kammerorchester o.l.v. Alexander Liebreich tot uitvoering gebracht wordt.

De componist werkt hier de in de klankmaterie zittende, inherente mogelijkheden zodanig uit dat dat datgene wat de luisteraar te horen krijgt direct een hoge mate aan Sinnfälligkeit (betekenisvol) und Anschaulichkeit (aanschouwelijk) heeft, een zeldzaamheid in contemporaine gecomponeerde muziek. Hosokawa ziet het proces van componeren van hem als iets dat instinctief met verbonden is met de symbolisatie van de natuur en de onderlinge wisselwerking van dingen en concepten zoals die in het Zen Buddhisme besloten liggen. Hosokawa slaat in dat en door dat proces telkens een bewegelijke brug tussen archaïsche en geritualiseerde klankbronnen en moderniteit, tussen Oosterse en Westerse sferen. Het is muziek die in hoge mate open is maar tegelijk natuurlijke onregelmatigheden en beperkingen heeft die uit eigenschappen van een specifiek domein voortkomen.

AUDIO

RADIO concertzender, 22 december, 17:00-18:00, daarna ON DEMAND

Voor dit radioprogramma is muziek van Hosokawa samengebracht met muziek van de Noorse vocaliste Eldbjørk Raknes. Er zijn interessante raakvlakken tussen beide soorten muziek die uit een ander proces voortkomen en met andere middelen voortgebracht worden. Desnietaltenmin zijn er verwantschappen waarneembaar.  1. Landscape V
  2. Ceremonial Dance
  3. Sakura für Otto Tomek
  4. Cloud&Light