×

Recensie

Alternative

08 juni 2014

Tori Amos – Unrepentant

Unrependant Geraldines

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht door: Mercury Classics

Unrependant Geraldines Tori Amos Alternative 3.5 Tori Amos – Unrepentant Geraldines Written in Music https://writteninmusic.com

Tori Amos die met haar eerste twee albums, Little Earthquakes uit 1992 en Under The Pink uit 1994 haar grootste successen boekte brengt met Urepentant Geraldines alweer haar veertiende album uit. Met Urependant Geraldines keert ze met haar stijl deels terug naar een periode waarmee ze bekend is geworden. Urepentant Geraldines is daarmee, in tegenstelling tot haar laatste abums waarmee ze experimenteerde met klassiek aandoende composities, een van haar toegankelijkste album geworden.

Terug naar de puurheid met en link naar klassiek lijkt Tori Amos goed te gaan. Met goed in het gehoor liggende pianonummers als openingsnummer America opent ze erg sterk. Maar zeker met nummers als Wild Way, Troubles Lament en 16 Shades Of Blue slaat ze goed raak.

Wat bij openingsnummer America echter direct opvalt is de vergelijking met Kate Bush. De ijle pianoklanken, maar bovenal de stem van Tori Amos laat heel erg laat denken aan de vroegere albums van Kate Bush. Soms vraag je je echt af of je niet per ongeluk een album van Kate hebt aangeschaft.

Amos omschrijft het zelf album als een verzameling van vreugdevolle momenten en de al dan niet (zelf)reflectie van haar dochter, Natashya. Daarmee komt er nog een vergelijking met Kate Bush. Amos heeft op Unrepentant Geraldines een duet, Promise, met haar dochter. Kate Bush ging haar echter op, 50 Words For Snow, in een duet met haar zoon Bertie, hierin voor. Beide zijn trouwens wel zeer mooie nummers.

Unrepentant Geraldines is opgenomen tijdens de tour en de productie van een theaterproductie. Dit is in positieve zin duidelijk terug te horen op het album. Een beetje klassieke klanken gecombineerd met een theaterachtige klank. Amos heeft om deze reden met een klein team deze opname bewerkstelligd, iets wat in deze heel goed heeft uitgepakt. Het is een zeer intiem album geworden waarbij verder opvalt dat haar glasheldere stem zeker niet in kracht heeft afgenomen, eerder helderder en krachtig is gebleven, zo niet is toegenomen.

Tracklisting Unrepentant Geraldines:

 1. America
 2. Trouble’s Lament
 3. Wild Way
 4. Wedding Day
 5. Weatherman
 6. 16 Shades Of Blue
 7. Maids Of Elfen-Mere
 8. Promise
 9. Giant’s Rolling Pin
 10. Selkie
 11. Unrepentant Geraldines
 12. Oysters
 13. Rose Dover
 14. Invisible Boy
 15. Forest Of Glass (bonus)


 1. America
 2. Trouble's Lament
 3. Wild Way
 4. Wedding Day
 5. Weatherman
 6. 16 Shades Of Blue
 7. Maids Of Elfen-Mere
 8. Promise
 9. Giant's Rolling Pin
 10. Selkie
 11. Unrepentant Geraldines
 12. Oysters
 13. Rose Dover
 14. Invisible Boy