×

Recensie

Jazz

03 juni 2022

Tord Gustavsen Trio

Opening

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Opening Tord Gustavsen Tord Gustavsen Trio Jazz 4 Tord Gustavsen Trio – Opening Written in Music https://writteninmusic.com

Piano jazztrio’s uit Scandinavië blijven een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben. Dat kan natuurlijk ook niet anders als met het talent van Tord Gustavsen en de fraaie composities die hij schrijft. Opening is na het onvolprezen The Other Side uit 2018 wederom een meesterlijk album.

In vergelijking tot die vorige plaat is er de opvallende afwezigheid in zijn trio van de alom geroemde contrabassist Sigurd Hole en de aanwezigheid van nieuwe bassist Steinar Raknes. Maar deze switch pakt goed uit, Raknes, als muzikant net zo aanwezig in de jazz als de Americana, brengt een mooi eigen geluid mee naar het trio. Drummer Jarle Vespestad is de blijvende kracht.

Dat je verliefd wordt op het spel van Gustavsen mag als vanzelfsprekend genoemd worden. Hij heeft een prachtige aanslag, een vrije muzikale geest en vindt binnen jazz, folk en klassiek immer een melodieuze eenheid. Zijn composities zijn rijk aan sfeer en voor het eerst durft hij nu ook wat elektronische invloeden in zijn muziek door te laten klinken.

Opening is een album in een grotendeels ingetogen sfeer waarover het pianospel van Gustavsen fraai balanceert. Raknes en Vespestad zijn subtiel spelende muzikanten die het spel van Gustavsen uitstekend aanvoelen en er steeds weer subtiele emotionele dan wel dwarse extra’s aan toevoegen.

Gustavsen is een meester in ingetogenheid. Zijn spel kan fraai subtiel zijn, melodieus en emotievol daarom is het ook zo fijn dat juist composities als Ritual, Helensburgh Tango en Re-Opening, met hun dwarse en uitdagende structuur, ook aanwezig zijn. De wisselwerking maakt op dit album alles sterker.

Fraai ook hoe Gustavensen en Raknes met electronics geheel andere sounds en sferen aan sommige composities weten toe te voegen. Soms subtiel aanwezig dan weer vreemd prominent waarbij je afvraagt of er soms een andere muzikant op gitaar meespeelt.

Opening is een weldadige jazzbeleving en doet zeer verlangen naar de concerten die het trio in het najaar in Nederland zal geven.

23 september 2022: Paradox, Tilburg

24 september 2022: Bimhuis, Amsterdam

28 september 2022: LantarenVenster, Rotterdam

29 september 2022: Spot, Groningen

2 oktober 2022: TivoliVredenburg, Utrecht 1. The Circle
 2. Findings/Visa Fran Rattvik
 3. Opening
 4. The Longing
 5. Shepherd Song
 6. Helensburgh Tango
 7. Re-Opening
 8. Findings II
 9. Stream
 10. Ritual
 11. Floytelat/The Flute
 12. Vaer sterk
 13. min sjel