×

Recensie

Jazz

14 februari 2023

Toots Thielemans meets Rob Franken

Studio Sessions 1973-1983

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nederlands Jazz Archief

Studio Sessions 1973-1983 Toots Thielemans Jazz 4.5 Toots Thielemans meets Rob Franken – Studio Sessions 1973-1983 Written in Music https://writteninmusic.com

Uit het kasten van het Nederlands Jazz Archief komen de meest fantastische albums los. Met Studio Sessions 1973-1983 wordt een decennialange periode van toetsenman Rob Franken (1941-1983) en harmonicaspeler/gitarist Toots Thielemans (1922-2016) uitgelicht.

Steeds weer in twee concerten/sessies per CD wordt op 3 CD’s, met als titels: Nature Boy, Absorbed Love en Together (al is deze samengesteld uit één sessie en een raak aantal bonus tracks), en wervelend muzikaal verteld. Met Franken op de Fender Rhodes (Toots: ‘Ik heb nog nooit iemand gehoord die zo goed is op de Fender Rhodes. Ook niet in Amerika’) en steeds weer een geweldige groep muzikanten om deze rasmuzikanten heen.

In de verschillende sessies zitten Bruno Catellucci, Peter Ypma en Eric Ineke op drums en wordt de bas bespeeld door Theo de Jong, Wim Essed, Rob Langereis en Peter Tiehuis (die als gitarist, die hij eigenlijk voornamelijk is, ook op een andere sessies in de band zit). Er zit tussen de opnamen ook nog een volledig Britse band. In de kwartetbezetting, naast Fender Rhodes, harmonica/gitaar, drums en bas, komen de groovy zeventigerjarensferen die de meeste tracks herbergen tot een waanzinnig geluid. Dat de sessies van een belachelijk hoge standaard waren wordt al snel duidelijk. Vanaf hun interpretatie van Cole Porters What Is That Thing Called Love, de allereerste track van de eerste CD, hoor je zowel Franken als Thielemans in bloedvorm.

Elke sessie kent een mix van eigen songs (zowel van Franken als van Thielemans) als handenvol American Standards en andere favorieten. Dus natuurlijk Jobim; Thielemans was een groot bewonderaar. Opvallend genoeg gaan we met elke sessies terug in de tijd. Startend met 1982 en terug tellend naar 1974 (CD3).

Schier onmogelijk om alle favorieten van dit enorme tijdsdocument op te noemen, daar zijn er gewoonweg teveel van. Maar luister hun versie van Nature Boy en je weet wat voor een prachtwerk deze mannen maakten. Dat de vibes in de studio steeds uitstekend waren wordt wel heel erg duidelijk. Dat er geweldige mensen achter de knoppen zaten om alles op te nemen ook. Het geluid van alle opnamen is overweldigend goed.

Studio Sessions 1973-1983 is met z’n 226 minuten afspeeltijd een uitbundig luisterfeest geworden. Een feest dat je het beste in verschillende etappes af kunt draaien om elke keer weer optimaal verwonderd te raken over de grote klasse die deze twee muzikanten in zich hadden.

Franken die in 1983 op de veel te jonge leeftijd van 42 overleed en wereldberoemd werd met zijn prominente Fender Rhodes spel op de soundtrack van de Nederlandse film Turks Fruit (waarvan de tevens veel te jong overleden Rogier van Otterloo dan weer de componist was (tevens een zeer belangrijk dirigent van een veranderend Metropole Orkest)) was de ideale partner voor Thielemans, die op deze sessies zich steeds hartverscheurend laat horen.

Studio Sessions 1973-1983 van Thoots Thielemans en Rob Franken is een muzikale goudmijn. 1. What Is This Thing Called Love
 2. Lush Life
 3. Midnight Sun
 4. C'est Pour Ton Bien
 5. Music Box
 6. Day Dream
 7. Waterwings
 8. Goodbye Pork Pie Hat
 9. We All Remember Wes
 10. Nature Boy
 11. Caravan
 12. You Stepped Out Of A Dream
 13. Yves Et Danielle (From Salut L'Artiste)
 14. Velas Içadas
 15. The Summer Knows (From Summer Of '42)
 16. Oleo
 17. Sophisticated Lady
 18. Three Views Of A Secret
 19. Laurie
 20. This Masquerade


 1. Por Hermeto
 2. Have You Met Miss Jones
 3. Andre
 4. Crystal Silence
 5. The Sidewinder
 6. Curta Metragem
 7. Dat Mistige Rooie Beest (From Turks Fruit)
 8. Just Friends
 9. Brown Ballad
 10. Broadway
 11. Absorbed Love
 12. In A Mellotone
 13. Somos Novios (It's Impossible)
 14. Sultry Serenade
 15. C To G Jam Blues
 16. Good Morning Heartache
 17. Reco Reco
 18. Yves Et Danielle (From Salut L'Artiste)
 19. You're So Nice To Be Around
 20. Waltz For Sonny


 1. Old Friend
 2. Récit De Cassard (Watch What Happens) (From Les Parapluies De Cherbourg)
 3. Samba De Uma Nota Só (One Note Samba)
 4. Days Of Wine And Roses
 5. There's No Greater Love
 6. Dirty Old Man
 7. Here's That Rainy Day
 8. Together
 9. Wave
 10. Body And Soul
 11. Secret Love
 12. I Never Told You (From That Cold Day In The Park)
 13. Torres
 14. How High The Moon
 15. Misty
 16. Bluesette
 17. Biotopen III
 18. Biotopen II
 19. For Sheila