×

Recensie

Electronic

22 maart 2016

Tony Scott

Do It Again: The Best Of

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Sony Music Entertainment

Do It Again: The Best Of Tony Scott Electronic 4 Tony Scott – Do It Again: The Best Of Written in Music https://writteninmusic.com

Do it Again – The Best Of is naast een overzicht van de bekendste nummers ook een muzikaal afscheidsdocument van Tony Scott, want – zoals wellicht bekend is – heeft hij (geb. Peter van den Bosch) enige tijd geleden de nare diagnose multiple sclerose gekregen. En het onzekere verloop van deze ziekte noopte Tony Scott zijn muzikale loopbaan te beëindigen. Op 15 februari stond hij voor de allerlaatste keer op de planken in een stampvol Paradiso en werd het een gedenkwaardige avond waar een hele rij vrienden en bekenden hun medewerking aan hebben verleend.

Alhoewel Tony Scott ooit in de 80’s als rapper was gestart, maakte hij geen hiphop, maar koos hij voor het toen populaire hiphouse. Een stroming waar hiphop-liefhebbers, maar ook houseluitjes zich eigenlijk geen raad mee wisten. In elk geval was het opzwepende en toegankelijke, soms wat platte dansmuziek, waar mensen als Tyree, Fast Eddie, Kool Rock Steady en Mr. Lee de scepter zwaaiden en labels als DJ International de broedplaats was voor deze muziek. En Nederland had zijn eigen hiphouseheld en dat was Tony Scott.

Als zestienjarige nog wat voorzichtig debuterend met de Average White Band cover Pick Up The Pieces (toen nog als Toni Scott) op het Rhythm Records label van Rhythm Import baas Peter Duijkersloot, die wel potentie zag in deze kleine Surinaamse indiaan, werden de ritmes al snel opschroefd en sprong Scott op de steeds populair wordende hiphousetrein.

Wat Do It Again ook laat horen is hoe niet alleen de Nederdance, maar ook dance in het algemeen zich heeft ontwikkeld en hoe Tony Scott al die nieuwe trends behendig in zijn eigen sound inbouwde, zonder zijn identiteit in te leveren. Zijn karakteristieke stemgeluid was voldoende onderscheidend en in combinatie met zijn sympathieke persoonlijkheid was Scott iemand die alle support verdiende.

En na zijn debuutsingle ging het opeens heel snel met Scott: in hoog tempo verschenen de singles That’s How I’m Living, The Chief, Get Into It en Gangster Boogie en werden het zonder uitzondering allemaal zowel hits in de clubs als de charts. En alhoewel de instrumentatie nu wat gedateerd klinkt, zijn het nog steeds strakke en stoere tracks en moeten ze vooral worden gezien in het licht van de tijd, waarin ze verschenen.

En toen hiphouse passé begon te worden, speelde Scott daar handig in door voor een richting te kiezen waarop een deel van de dance zich in die tijd aan het ontwikkelen was en kwam hij – na een nog even snel met Ben Liebrand te hebben samengewerkt op Move To The Bigband – met swingbeat en R&B op de proppen. En kon hij daar muzikaal weer een tijdje mee vooruit. Dat leverde prima tracks op zoals Love Let Love en Gimme Some, waar hij de toen de populaire new jack swing helden Boyz II Men voor wist te strikken. Er verschenen na die tijd nog een hele rits singles en alhoewel de charts er niet mee gevuld werden, bleef er respect voor Tony Scott. Zijn naam was immers al gevestigd. En op Do It Again staat dat alles nog eens chronologisch bij elkaar. En dan wordt opeens duidelijk dat Scott toch wel een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd in de loop van de jaren.

Wanneer deze verzamelaar na een dik uur uit de speler of streamer wordt gehaald, dan blijft het naargeestige gevoel over hoe onbelangrijk eigenlijk alles is als de gezondheid niet goed is. In het geval van Tony Scott betekent dat dat hij veel te vroeg is moeten stoppen met zijn werkzame leven. Een harde, maar begrijpelijke keuze. En ondanks dat er geen nieuwe muziek meer zal verschijnen, valt er nog voldoende te genieten van zijn legacy. En niet alleen zijn muziek is nog steeds sympathiek, ook is dat ook de man die voor zoveel plezier heeft gezorgd. Het enige wat dan nog rest te zeggen tegen Tony Scott is een hele dikke dankjewel voor al die lekkere muziek. En deze verzamelaar zal nog veel rondjes maken in de CD-speler.

Tracklist Do It Again

 1. Pick Up the Pieces [7′ Version] feat. B.E.W.A.R.E.
 2. That’s How I’m Living [Radio Edit]
 3. The Chief [Remix]
 4. Get Into It [7′ Version]
 5. Gangster Boogie [Radio Edit]
 6. Move to the Big Band [Single Version] feat. Ben Liebrand
 7. Love Let Love [Radio Edit]
 8. From da Soul [Radio Edit]
 9. Gimme Some (Swing It Baby) [7′ House Mix]
 10. Under Pressure [Single Version] feat. Boyz II Men
 11. The Greenhouse Effect
 12. Riders on the Storm [7′ Edit]
 13. I Need Your Lovin’ [7′ Radio Edit]
 14. Mawi [Radio Version]
 15. Never Stop! (Admirals Chant) feat. The Power Party
 16. Please Don’t Go
 17. Devotion [Vocal Radio Edit] feat. Bingoplayers
 18. Check This Out feat. Dirty Ztylerz
 19. Discotheque feat. Ben Liebrand
 20. Do It Again


 1. Pick Up The Pieces (7" version)
 2. That's How I'm Living (Radio Edit)
 3. The Chief (Remix)
 4. Get Into It (7" version)
 5. Gangster Boogie (Radio Edit)
 6. Move To The Big Band (Single Version)
 7. Love Let Love (Radio Edit)
 8. From Da Soul (Radio Edit)
 9. Give Me Some (Swing It Baby)
 10. Under Pressure (Single Version)
 11. The Greenhouse Effect
 12. Riders On The Storm
 13. I Need Your Lovin' (7" Radio Edit)
 14. Mawi (Radio Version)
 15. Never Stop! (Admirals Chant)
 16. Please Don't Go
 17. Devotion (Vocal Radio Edit)
 18. Check This Out
 19. Discotheque
 20. Do It Again