×

Recensie

Roots

24 oktober 2013

Tony McLoughlin

The Contender

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Wild Eye Records

The Contender Tony McLoughlin Roots 3.5 Tony McLoughlin – The Contender Written in Music https://writteninmusic.com

Een enorme stapel ‘nog te recenseren albums’ in combinatie met beperkte tijd betekent meestal dat je een keuze moet maken. Albums die in Nederland nog niet uit zijn hebben in die gevallen meestal pech. Dat zou dus ook gelden voor The Contender van Tony McLoughlin, een Ierse artiest die voor mij zelfs geheel onbekend was, tot ik dat album ontving. Toch maar eens even gezocht op Google. De eerste indruk was een visuele, die leverde namelijk een (toegegeven, tamelijk bizarre) vergelijking op van een kruising tussen (een magere) Ron Jeremy en James Burton. Uit schuldgevoel voor die vergelijking heb ik het album toch maar eens beluisterd. Inmiddels zelfs zo vaak dat ik het toch maar gewoon in een recensie ga beoordelen. Daarmee verklap ik wellicht al wat over het eindoordeel, toch eerst wat meer over de man en zijn muziek.

McLoughlin is een in Duitsland woonachtige Ier die in 2000 zijn debuut uitbracht. The Contender is zijn 5e album. De muziek is te omschrijven als americana, waarbij vanwege het aantal uptempo nummers en het spel op de gitaar het genre rock zeker ook aangevinkt mag worden.

De muziek is interessant voor iedereen die van toegankelijke americana houdt. Het zijn 13 nummers die stuk voor stuk erg goed in het gehoor liggen, die soms zelfs doen denken aan hele grote namen. Zo zullen fans van Springsteen blij worden van een nummer als A Heart Won’t Run. Het grootste deel van het album is elektrisch, toch zijn er ook fijne akoestische intermezzo’s zoals In The Time, een lekker countrynummer.

McLoughlin is niet de enige die op dit album snaren plukt, hij wordt ondersteund door Thomm Jutz (Nanci Griffith, Otis Gibbs, Mary Gauthier), Timo Gross en Mick McCarney. Dat levert soms heel aardige, lekker rockende solo’s op. Op sommige momenten komt de vergelijking met James Burton toch weer bovendrijven, maar dan vanwege het geluid van de Fender Telecaster, een gitaar die onlosmakelijk verbonden is met Burton. De muziek krijgt nog wat extra rafels doordat McLoughlin een rauwe stem heeft. Een stem die soms wel – dat moet gezegd worden – wat vermoeid klinkt.

The Contender is dus een fijn album, met lekkere americana. Zo’n album dat het goed doet in de auto, tijdens wat langere ritten (het album duurt overigens ook ruim 50 minuten), maar in de speler thuis misstaat de schijf ook zeker niet. Niet al te moeilijke muziek, wel lekker raak. Geen pretenties, gewoon rechttoe rechtaan americana, gewoon goed. Geïnteresseerd geraakt? Het album is te koop op de site van Tony McLoughlin. 1. The Contender
 2. I Found A Star
 3. I Get The Message
 4. You On My Mind Again
 5. In The Time
 6. A Heart Won’t Run
 7. Moonshadows
 8. Turn The Music On
 9. Keep Your Powder Dry
 10. Travelling Song
 11. Harlan Road
 12. Two Riders
 13. Tennessee Rose