×

Recensie

Roots

24 augustus 2010

Tony Joe White

Live In Amsterdam

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Swamp Records

Live In Amsterdam Tony Joe White Roots 3 Tony Joe White – Live In Amsterdam Written in Music https://writteninmusic.com

Ook als recensent kun je behoorlijk last krijgen van gewetensbezwaren. Dat blijkt wel met het laatste album van Tony Joe White, Live In Amsterdam. Er is namelijk geen enkele reden om negatief te praten over deze levende legende. Toch kun je je ook afvragen of er een reden is om over te gaan tot de aanschaf van deze cd/dvd.

Tony Joe White zou geen introductie meer hoeven te krijgen. Ken je hem niet van de klassiekers die hij zelf de charts in heeft gezongen, dan hoor je hem te kennen van zijn krakers die andere artiesten hebben gecoverd, zoals Polk Salad Annie (Elvis Presley) Steamy Windows (Tina Turner), Rainy Night In Georgia (Randy Crawford) en As The Crow Flies (Rory Gallagher). Zijn typische stijl verdiende een nieuw stempel, een nieuw subgenre, waarvan Tony Joe White de ongekroonde koning zou worden: de swamprock.

Deze status heeft ervoor gezorgd dat iedere liefhebber van deze muziek wel een album of meer van hem in huis heeft. En precies dat roept eerdergenoemde vraag op. Live In Amsterdam is een registratie van het concert dat TJW gaf op 6 november 2008 in Paradiso. En ja, hij speelde die avond flink wat klassiekers: As The Crow Flies, Roosevelt And Ira Lee, Rainy Night In Georgia, Polk Salad Annie en Steamy Windows, allemaal kwamen ze voorbij en zijn ze dus terug te luisteren. En te zien! Want bij de cd zit ook een dvd met het concert. Voor degenen die die avond in Paradiso aanwezig waren, is dat natuurlijk een mooi en bijzonder aandenken.

Tony Joe White

Voor wie er niet was, mag je je toch wel afvragen wat het toevoegt aan wat ze al van de beste man in huis (horen te) hebben. Zeker, de muziek klinkt erg lekker, ondanks dat TJW met slechts twee anderen op het podium staat (drummer Jeff Hale en toetsenist Tyson Rogers). En dat hij tijdens dit optreden al 65 jaren oud was, ook dat doet niets af aan de muziek die je hoort: naast de routine is er nog steeds dezelfde goede kwaliteit. Zelfs dat het prachtige nummer Willy And Laura Mae Jones ontbreekt, is hem vergeven.

Alles is Tony Joe White vergeven, er is namelijk helemaal niets om hem kwalijk te nemen. Nee, geen verkeerd woord over de King of Swamprock. Ik hoop alleen dat hij het deze recensent ook niet kwalijk neemt, dat die Live In Amsterdam in de cd-kast zet en ervoor in de plaats weer eens het studioalbum Black And White opzet. 1. Rich Woman Blues (Live)
 2. Stockholm Blues (Live)
 3. As the Crow Flies (Live)
 4. Crack the Window Baby (Live)
 5. You're Gonna Look Good in Blues (Live)
 6. Roosevelt and Ira Lee (Live)
 7. The Guitar Don't Lie (Live)
 8. Feeling Snakey (Live)
 9. Rainy Night in Georgia (Live)
 10. Polk Salad Annie (Live)
 11. Steamy Windows (Live)