×

Recensie

Roots

26 februari 2019

Tommy Castro and the Painkillers – Killin’ It

Killin’ It Live

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Alligator Records

Killin’ It Live Tommy Castro Tommy Castro and the Painkillers Roots 3.5 Tommy Castro and the Painkillers – Killin’ It Live Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaan Tommy Castro is een beetje een vreemde eend in de bluesrock-bijt. Gitaarvirtuoos, dat zeker, maar hij heeft een brede smaak en is ook gek van James Brown. Dat hoor je terug in de muziek die hij en zijn Painkillers brengen.

Castro komt uit San Jose, Californië en begon als tienjarige al met gitaar spelen. Zijn inspiratiebronnen zijn de gebruikelijke bekenden: BB King, Freddy King, Clapton, Mike Bloomfield en Buddy Guy onder anderen. Hij maakte in de jaren zeventig furore in de Bay Area en speelde in de vaste band van Warner Bros, maar pas vanaf 1994 ging hij zelf albums uit brengen met z’n band.

Make It Back To Memphis is een swingende, stuiterende opener van een gevarieerd album dat laveert tussen bluesrock, funk, soul en rock ’n roll. Uiteraard met een hoofdrol voor de vuige sologitaar en Castro’s vocalen, maar met voldoende ruimte voor een tapijtje van Hammond-orgel en elektrische piano. Leaving Trunk, eigenlijk van Sleepy John Estes, is een mooi voorbeeld. Lose Lose schreef Castro ooit samen met bluesgrootheid Jo Louis Walker. Castro neemt hier alle ruimte om zijn gitaar te laten gillen. Shakin’ The Hard Times Loose is behoorlijk heavy en een geheide kraker voor het livecircuit.

Opmerkelijk genoeg geeft hij hier ruimte aan zijn soulkant in het mooie, veel gevoeligere Anytime Soon. Them Changes is een vurige versie van een klassieker van The Band of Gypsies, destijds geschreven door Jimi Hendrix-drummer Buddy Miles.

Los van de soul-invloeden houden Castro en zijn mannen vrij strikt vast aan de schema’s en stijlfiguren in het blues(-rock)genre. De liefhebber geeft daar niks om. Sterker nog, die verwacht geen uitstapjes of genrevreemde strapatsen. Dit is gewoon degelijk, ambachtelijk vakwerk van gepokte en gemazelde Amerikaanse muzikanten.  1. Make It Back To Memphis
  2. Can't Keep A Good Man Down
  3. Leaving Trunk
  4. Lose Lose
  5. Calling San Francisco
  6. Shakin' The Hard Times Loose
  7. Anytime Soon
  8. She Wanted To Give It To Me
  9. Two Hearts
  10. Them Changes