×

Recensie

World

09 augustus 2005

Tom Zé – Estudando O

Estudando O Pagode

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Estudando O Pagode Tom Zé World 4 Tom Zé – Estudando O Pagode Written in Music https://writteninmusic.com

Als je nagaat dat de Braziliaanse Tom Zé een van de drijvende krachten achter de Tropicalia stroming van de jaren 60 is geweest en nog steeds verrassende albums maakt kun je zijn heldenstatus in Zuid Amerika natuurlijk verklaren. Daarnaast heeft hij een bijzonder talent voor het uitzoeken van de mensen waarmee hij zijn albums maakt.

Voor zijn nieuwe album Estudando O Pagode, een latin operata in 3 actes, koos hij de dance producer Jair Oliviera. Een producer die voor dit project tevens de prima zangeressen Suzana Salles en Patricia Marx meenam. Het verhaal achter Estudando O Pagode gaat over een jonge zwarte student Maneco Tatit, verbannen door zijn vader, en zijn vriendin Teresa die haar studie psychologie financiert met werken in de prostitutie. Als professor Dr Burgone haar ‘red’ als ze vanwege een diefstal opgepakt kan worden komt hij erachter dat zijn zoon, Maneco, een relatie met haar heeft. Uit jaloezie ontstaat een typisch Latijns drama met heftige gevolgen.

Gevat in aanstekelijke beats en sterke melodieën wordt het verhaal geleidelijk aan verteld waarbij de geluidseffecten in een extra dimensie voorzien. Het verhaal, wat in basis misschien wat zwaar klinkt, is verpakt in aanstekelijke popsongs met een twist die zeer tot de verbeelding spreken. Een wederom geslaagd project van Zé, die met de jaren nog steeds muzikaal blijkt te groeien. 1. Ave Dor Maria (Album Version)
 2. Estupido Rapaz (Album Version)
 3. Proposta De Amor (Album Version)
 4. Quero Pensar (A Muhler De Bath) (Album Version)
 5. Muhler Navio Negreiro (Album Version)
 6. Pagode-Enredo Dos Tempos Do Medo (Album Version)
 7. Cancao De Nora (Casa De Bonecas) (Album Version)
 8. O Amor E Um Rock (Album Version)
 9. Duas Opinioes (Album Version)
 10. Elaeu (Album Version)
 11. Vibracao Da Carne (Album Version)
 12. Para La Do Para (Album Version)
 13. Prazer Carnal (Album Version)
 14. Teatro (Dom Quixote) (Album Version)
 15. A Volta Do Trem Das Onze (8.5 Milhoes De km2) (Album Version)
 16. Beatles A Granel (Album Version)