×

Recensie

World

09 augustus 2005

Tom Zé

Estudando O Pagode

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Estudando O Pagode Tom Zé World 4 Tom Zé – Estudando O Pagode Written in Music https://writteninmusic.com

Als je nagaat dat de Braziliaanse Tom Zé een van de drijvende krachten achter de Tropicalia stroming van de jaren 60 is geweest, en nog steeds verrassende albums maakt, dan kun je zijn heldenstatus in Zuid-Amerika natuurlijk verklaren.

Daarnaast heeft hij een bijzonder talent voor het uitzoeken van de mensen waarmee hij zijn albums maakt. Voor zijn nieuwe album Estudando O Pagode, een latin operata in 3 actes, koos hij de dance producer Jair Oliviera. Een producer die voor dit project tevens de prima zangeressen Suzana Salles en Patricia Marx meenam.

Het verhaal achter Estudando O Pagode gaat over een jonge zwarte student Maneco Tatit, verbannen door zijn vader, en zijn vriendin Teresa die haar studie psychologie financiert met werken in de prostitutie. Als professor Dr Burgone haar ‘redt’, als ze vanwege een diefstal opgepakt kan worden, komt hij erachter dat zijn zoon, Maneco, een relatie met haar heeft. Uit jaloezie ontstaat een typisch Latijns drama met heftige gevolgen.

Gevat in aanstekelijke beats en sterke melodieën wordt het verhaal geleidelijk aan verteld, waarbij de geluidseffecten in een extra dimensie voorzien. Een wederom zeer geslaagd project van Zé, die met de jaren nog steeds muzikaal blijkt te groeien. 1. Ave Dor Maria
 2. Estúpido Rapaz
 3. Proposta De Amor
 4. Quero Pensar (A Mulher De Bath)
 5. Mulher Navio Negreiro
 6. Pagode-Enredo Dos Tempos Do Medo
 7. Canção De Nora (Casa De Bonecas)
 8. O Amor É Um Rock
 9. Duas Opiniões
 10. Elaeu
 11. Vibração Da Carne
 12. Para Lá Do Pará
 13. Prazer Carnal
 14. Teatro (Dom Quixote)
 15. A Volta Do Trem Das Onze (8,5 Milhões De Km2)
 16. Beatles A Granel