×

Recensie

Roots

20 mei 2011

Tom Russell

Blood And Candle Smoke

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Shout! Factory / Proper

Blood And Candle Smoke Tom Russell Roots 4.5 Tom Russell – Blood And Candle Smoke Written in Music https://writteninmusic.com

WiM bestaat officieel pas sinds november 2009. Daardoor zijn veel recensies van albums die net voor die tijd uitkwamen hier niet te vinden. Niets aan te doen. Hoewel… Op 18 september van dat jaar was de release van Blood And Candle Smoke, een album van Roots-held Tom Russell. Een waanzinnig(!) mooi album. En omdat de Amerikaan in juni voor vier optredens naar Nederland komt, is het alsnog recenseren van dat album misschien een mooie aanleiding om wat aandacht te vestigen op die concerten. Een reminder voor de mensen die hem en het album al kennen en een gouden tip voor de mensen voor wie dat nog niet geldt.

Russell (1953) is inmiddels een oude rot in het vak, zijn debuutalbum Ring Of Bone (samen met Patricia Hardin) kwam uit in 1976. Als je weet dat in de loop der jaren nummers van hem zijn gecoverd door artiesten als Nancy Griffith, Iris Dement, KD Lang en zelfs Johnny Cash, dan zal duidelijk zijn dat hij geen ‘kleine jongen’ is. Russell’s muziek is te typeren als een mooie mix van country, folk en Tex-Mex. Die laatste invloed is ook op Blood And Candle Smoke goed te horen, vooral door de fantastische medewerking van de jongens van Calexico. Let maar eens op die trompet van Jacob Valenzuela, een erg mooie muzikale aanvulling.

Russell’s nummers gaan ergens over, ze hebben een inhoud die raakt. Andere kracht zit ’m in de manier waarop hij ze brengt: episch, als ware vertellingen. Hij trekt je in zijn verhaal, betrekt je erbij. Zijn stem maakt het verhaal daarnaast enorm integer. Als je een product wilt verkopen met een lied, dan zou je Tom Russell moeten inhuren. Vanwege die integriteit hoor je de emotie in de nummers ook goed, wat die ook is: plezier, verdriet, woede, nostalgie en ga zo maar door. De emotie die hij bezingt, is de emotie die jij als luisteraar ervaart. Al die pluspunten komen samen op Blood And Candle Smoke. En dan heb ik het nog niets eens gehad over de vocale meerwaarde die Gretchen Peters op dit album heeft, met haar engelachtige zang.

Zo is het twaalf nummers lang genieten, is het ademloos luisteren naar wat Russell te vertellen heeft: van een persoonlijk verhaal over zijn jaren 60 (East Of Woodstock, West Of Viet Nam), tot aan een ode aan Nina Simone (met de ‘verrassende’ titel Nina Simone), tot aan een maatschappelijk geëngageerd nummer over de slechte behandeling van indianen (Crosses Of San Carlos).

Rekenend vanaf zijn debuut zit Russell nu 35 jaar in het vak. In die tijd heeft hij erg veel goede albums gemaakt, met Blood And Candle Smoke zelfs één van zijn allerbeste. Het is – twee jaar na de release – nog altijd een klasse-album. En nogmaals, daarmee is het voor de mensen die het al kennen hopelijk een reminder om naar één van de vier concerten te gaan. Voor wie Tom Russell nog niet kent, schaam je niet, maar maak alsnog gauw kennis met deze rasartiest. Eerst via deze schijf en vervolgens bij een optreden. Hier de gegevens daarvan:
10-06: LantarenVenster, Rotterdam
11-06: Groeten Uit Grolloo Festival, Grolloo
13-06: Paradiso, Amsterdam
14-06: De Schalm, Westwoud
15-06: Botanique, Brussel (B)

Ook David Letterman is dol op de muzikant. Hieronder speelt Russell live in zijn show het prachtige nummer East Of Woodstock West Of Vietnam. Geniet! 1. East of Woodstock, West Of Viet Nam
 2. Santa Ana Wind
 3. Nina Simone
 4. Criminology
 5. Crosses of San Carlos
 6. Finding You
 7. Mississippi River Runnin' Backwards
 8. The Most Dangerous Woman in America
 9. Don't Look Down
 10. Guadalupe
 11. American Rivers
 12. Darkness Visible