×

Recensie

Roots

16 november 2015

Tom Principato – Live and Still

Live and Still Kickin!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Powerhouse Records

Live and Still Kickin! Tom Principato Roots 3.5 Tom Principato – Live and Still Kickin’! Written in Music https://writteninmusic.com

Zomer 1988, op een vroege editie van het Peerse bluesfestival, nog onder de noemer van Belgium Rhythm’n’ Blues Festival, figureren Stevie Ray Vaughan en John Lee Hooker als vroege headliners. Naast  Doug MacLeod maakt Tom Principato, een andere destijds nog minder bekende blanke snarenridder indruk met zijn Power Trio.

De uit de  Washington DC stammende gitarist raakt als teenager in de ban van Chicagoblues en leert het vak bij Powerhouse, de Telecastersound van Roy Buchanan en Danny Gatton vormt een niet te onderschatten inspiratiebron. Met stadsgenoot en mentor Gatton figureert hij in ’84 in het duoproject Blazing Telecasters. Hij werkt samen met Nighthawks gitarist Jimmy Thackery bij The Assasins en gaat solo. Het probleem met van die rotgetalenteerde snarenlui in de blues- en rootswereld is dat het zelden fantastische songwriters zijn. Een euvel dat het repertoire van Principato evenmin spaart, op het podium speelt dat minder.

Ruim drie decennia later is Tom Principato inderdaad nog very live en zelfs behoorlijk kickin’, getuige twee recente concertregistraties. Vorig jaar trad hij op 20 maart met een uitgebreide band aan in The Barns of Wolf Trap, een club in Vienna, Virginia. Naast oude vriend en toetsenman Tommy Lepson ende harmonicaspeler Josh Howell wordt de snarenridder door een blazerssectie  omringd en schotelt  een gevarieerde set voor met hoofdzakelijk eigen werk afgewisseld met eigen recent werk . Rockende  gitaarblues met verschroeiende soli wipt haasje over met ritmische instrumentaaltjes (Bo Bo’s Groove) waarin Lepson de registers van zijn orgeltje opentrekt. De broeierige Louisianastuff van Hey Now Baby vormt een aanloop naar Helping Hand, geïnspireerd door een preek van Martin Luther King. In The Middle Of The Night leidt  rechtstreeks naar Cross Cut Saw met strak harmonica- en blazerswerk. Het met een lichte jazzy toets opgebouwde Sweet Angel is een ander hoogtepunt en in de afsluiter Return Of The Voodoo Thing worden de snarenduivels nog eens uitvoerig uitgelaten.

Het tweede concert vond in het Franse  Saint Nazaire plaats. In de VIP club geeft Principato een meer intimistische bluesset waaruit drie songs geselecteerd werden. The Rain Came Pouring Down is een subtiele slijper die naar een door melodieus snarenspel ingekleurde finale leidt en naadloos overloopt in het rockende If Love Is Blind. Ter afsluiting wordt in Robert Johnson Told me So het bottleneckstaafje nog eens opgediept.

Niet echt wereldschokkend maar wel een onderhoudend muzikaal visite kaartje van een begenadigd snarenplukker die wellicht nog stukken sterker uit de hoek zou komen in het gezelschap van een sterke zanger. Voor de meer visueel ingestelde is er een dvd bijgevoegd van beide concerten maar dat beeldmateriaal is niet bepaald een bijkomende troef.

Tracklisting Live at the Barns of Wolf Trap:

 1. Call The Law
 2. Bo Bo’s Groove
 3. Hey Now Baby
 4. Don’t Wanna Do It
 5. Helping Hand
 6. In The Middle Of The Night
 7. Cross Cut Saw
 8. Sweet Angel
 9. Return Of The Voodoo Thing

Tracklisting Live at VIP:

 1. The Rain Came Pouring Down
 2. If Love Is Blind
 3. Robert Johnson Told  Me So


 1. Call The Law
 2. Bo Bo's Groove
 3. Hey Now Baby
 4. Don't Wanna Do It
 5. Helping Hand
 6. In The Middle Of The Night
 7. Cross Cut Saw
 8. Sweet Angel
 9. Return Of The Voodoo Thing