×

Recensie

Pop

23 juni 2014

Positie 2 Jaarlijst 2014

Tom Hickox

War Peace and Diplomacy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fierce Panda

War Peace and Diplomacy Tom Hickox Pop 4.5 Tom Hickox – War Peace and Diplomacy Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe ongelooflijk mooi muziek kan zijn bewijst de Britse Tom Hickox op zijn debuutalbum War Peace And Diplomacy. Wat een ongelooflijk debuut!

Geboren als zoon van de legendarische dirigent/arrangeur Richard Hickox heeft Tom de muziek natuurlijk met de paplepel ingegeven gekregen. Alsof het genetisch bepaald is heeft hij ook de klasse om tijdloze en ijzersterke melodische songs te schrijven en deze met perfecte arrangementen vast te leggen, meegekregen. Zijn opmerkelijke stem, een mooie diepe bariton, brengt een emotie teweeg die diep binnendringt. Zijn songs, meestal vanuit de piano opgezet, hebben een fraai donker karakter en zijn fraai verhalende teksten sluiten daar naadloos op aan. De wel heel erg mooie filmische arrangementen geven elke song nog meer urgentie.

De van Richard Hawley’s band bekende bassist/multi-instrumentalist Colin Eliot, produceerde Hickox’ album met precies dezelfde precisie als waarmee hij Hawley helpt zijn markante tijdloze geluid te krijgen. Hij heeft heel goed gesnapt waar Hickox met zijn songs naartoe wilde en heeft steeds de perfecte balans gevonden. Dan weer ingetogen, puur met piano, dan weer heerlijk overweldigend en vol. Volledig in dienst van Hickox stem en zijn meer dan geweldige teksten. Als geen ander weet Hickox zich in zijn levensechte personages te verplaatsen.

Echt elke song krijgt een enerverend verhaal mee. Of het nu de prachtige pianoballade The Pretty Pride Of Russia is die verhaalt over een misleide jonge schoonheid die aan de prostitutie is overgeleverd, of het weergaloze The Lisbon Maru, het afscheidsverhaal van een oude, dronken soldaat. Het beste voorbeeld van de manier waarop Hickox zijn verhalen vertelt is A Normal Boy. Het verhaal van een jonge man die wegglijdt in terrorisme klinkt met de zeer sterke, epische, melodie emotioneel en indrukwekkend. Al helemaal als in de finale  ‘You shall all breathe in the name of Allah’ het verhaal nog duidelijker maakt. En hoe kan de emotionele pracht tekst van Let Me Be Your Lover je niet diep raken?

Echt alles wat Hickox laat horen op War Peace And Diplomacy is weergaloos. Het is een tijdloos debuutalbum dat een enorm talent blootlegt. Niet alleen openbaart het album Tom Hickox als geniaal songschrijver maar tevens als briljant performer. Met zijn doorleefde stem vol geweldige intonaties, weet hij met zijn beeldende teksten steeds optimaal te ontroeren en overtuigen. War Peace And Diplomacy is een indrukwekkende kennismaking met een heel erg groot talent.  1. The Angel of the North
  2. The Pretty Pride of Russia
  3. Out of the Warzone
  4. Your Baby Was Asleep
  5. White Roses Red
  6. Let Me Be Your Lover
  7. A Normal Boy
  8. The Lisbon Maru
  9. Good Night