×

Recensie

Jazz

20 oktober 2017

Tom Hewson

Essence

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Cam Jazz

Essence Tom Hewson Jazz 4 Tom Hewson – Essence Written in Music https://writteninmusic.com

Tom Hewson wordt al jaren één van de grote Britse pianotalenten genoemd. En met reden. Met zijn fabelachtige techniek en zijn emotievolle manier van spelen heeft hij al menig zaal in vervoering gebracht.

Essence, zijn derde plaat, is wederom een prachtig album geworden. Zijn vloeiende spel, waarin hij moeiteloos zijn klassieke achtergrond en een fijne diversiteit in jazzstijlen blootlegt, vindt wederom een weg in composities met een fraaie diversiteit.

Voor Essence schreef hij zelf acht van de elf twaalf composities en ijzersterke interpretaties van Consolation van Kenny Wheeler, Goodbye Pork Pie Hat van Charles Mingus en Summer (Phases) van John Taylor (zijn oude mentor) vervolmaken het album.

Waar zijn vorige album Treehouse werd opgenomen in trio-vorm met Lewis Wright en Calum Gourlay is Essence net als zijn debuut Slightly Peculiar (2012) een echte soloplaat. In dit geval met Hewson achter een prachtig klinkende Bösendorfer. Hij kon het album opnemen in de originele Bösendorfer Klavierfabrik in Wenen en had de best klinkende Bösendorfer ter beschikking.

In de handen van de jonge Hewson sprankelen de composities van de kwaliteit. Hewson is een natuurtalent die met zijn fenomenale spel de composities steeds precies naar de juiste emotie weet te duwen. Van albumopener Constellations tot Summer (Phases) heeft hij een klankpalet voor handen dat aangrijpt, ontroert en verbaast. Zijn spel is zeldzaam rijk en levendig maar in alles weet hij de juiste nuance te vinden.

Essence is een reden Tom Hewson nu echt aan te wijzen als de grote ‘coming man’ in de jazz. Dat zijn thuisland momenteel alleen maar groot talent voorbrengt mag zo langzamerhand wel heel erg duidelijk zijn maar je blijft je er toch ook steeds over verbazen. Essence is wederom een prachtig visitekaartje van wat Britse jazz te brengen heeft. 1. Constellations
 2. Major Malfunction
 3. Consolation
 4. A Flase Step
 5. Goodbye Pork Pie Hat
 6. Essence
 7. Processional
 8. Dare I
 9. Koyasan
 10. Where A Stream Leads
 11. Sumer (Phases)