×

Recensie

Roots

01 maart 2016

Tom Gillam

Beautiful Dream

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

Beautiful Dream Tom Gillam Roots 3.5 Tom Gillam – Beautiful Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Het is via het werk van de eveneens uit Philadelphia afkomstige Joseph Parsons dat we ons de naam Tom Gillam vaagweg herinneren. Hij figureerde een tijdje als gitarist in Parsons band en werd uiteindelijk door het Blue Rose label, dat eerder Parsons onder zijn hoede nam, opgepikt. Zo ontdekten we het werk als songwriter die ondertussen naar Austin uitgeweken was in 2007 met ‘Never Look Back’. Een bijzonder aangename kennismaking voor liefhebbers van countryrock uit de jaren zeventig en adepten van meer gitaargericht wat steviger rockwerk.

Achteruitkijken is niet meteen de grootste zorg van iemand die liefst drie opeenvolgende hartaanvallen overleeft. Dat het toch geen slecht idee is om dat wel te doen werd duidelijk met Better Than The Rest, een in 2010 door Gillam zelf samengestelde en genereus toegelichte compilatie uit vroeger werk. Recent was er nog Last Night On Earth een plaatselijk koffiehuis opgenomen concert met hulp van Ben Arnold en Matt Muir, kompanen van US Rails, het muzikale collectief waarin ook Gillam samen met zijn oude vriend Joseph Parsons figureren.

In tegenstelling tot het wat informele akoestische onderonsje knoopt Beautiful Dream terug aan met het vertrouwde repertoire. Tom Gillam & The Kozmic Messengers creëren een soundtrack waarin rockende gitaren en snerpende slides elkaar vinden in meerstemmige countryrock en West Coast terwijl hier en daar ook de Texaanse roots doorklinken.  All About Me is zo’n typische roadhouserocker uit de Lone Star State die op een massief boogiestramien komt aanzetten.

De combinatie van het elektrische pianootje van co-producer Ron Flynt  en de melodieuze gitaartandem van Gillam en David Spencer genereren een retrosfeer in Just Don’t  Feel Like Love terwijl ook Flying Blind sterk naar de jaren zeventig en … Joe Walsh lonkt. Gillam steekt zijn invloeden voor dat genre overigens niet onder stoelen of banken, het van The Eagles afkomstige Good Day In Hell passeert in een verzengende southernrock versie.

Er is ook plaats voor wat rustiger werk zoals Red Letter Day een fraaie ballade op steelgitaar, piano en orgel en het enkel met akoestische fingerpicking opgetrokken instrumentaaltje of het dromerige Sail Away. “I Got Better Things To Do”, schreeuwt Gillam ons toe, maar dat valt reuze mee, liefhebbers van oerdegelijk Americanawerk worden verwend.

Tracklisting Beautiful Dream:

 1. Tell Me What You Want
 2. Just Don’t Feel Like Love
 3. Flying Blind
 4. Red Letter Day
 5. Good Day In Hell
 6. Lazy Sunday
 7. All About Me
 8. Better Things To Do
 9. DNG
 10. Sail Away


 1. Tell Me What You Want
 2. Just Don't Fell Like Love
 3. Flying Blind
 4. Red Letter Day
 5. Good Day In Hell
 6. Lazy Sunday
 7. All About Me
 8. Better Things To Do
 9. Dng
 10. Sail Away