×

Recensie

Pop

15 april 2020

Read in English

Tom Baxter

The Uncarved Block (vinyl-editie)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sylvan Songs

The Uncarved Block (vinyl-editie) Tom Baxter Pop 4.5 Tom Baxter – The Uncarved Block (vinyl-editie) Written in Music https://writteninmusic.com

Mooi zo’n verloren gewaand album dat uiteindelijk toch uitkomt. Vooral als het, het opus magnum van een artiest betreft. De Britse zanger, gitarist en songschrijver Tom Baxter schudde de rijke arrangementen van zijn tweede album Skybound van zich af met The Uncarved Block. Hij gaf zijn persoonlijke songs, gezongen met die intense stem van hem en puur begeleid op gitaar of piano, ruimte om in volle emoties binnen te komen.

Baxter had geen zorgeloze tijd na de tour die op het succesvolle Skybound volgde. Het was een periode vol hoop en teleurstelling die zijn vertrouwen in de liefde op vele momenten hard schaadde. The Uncarved Block is een afspiegeling van die periode. Baxter schreef de songs voordat de grote liefde echt zijn einde vond, maar in de teksten sijpelt de onzekerheid en het vooruitzicht op het stuklopen door. Onbewust, zoals hij later vertelde maar destijds niet volledig doorhad, keek hij al terug op de relatie en waar het fout was gegaan.

Ik kreeg en hoorde het album in juni 2013 en werd omver geblazen door de pracht ervan. Songs met zoveel emotionele lagen had ik natuurlijk al wel eens gehoord maar nooit verwacht dat die van Baxter zo hard zouden binnen komen. Ik zag hem in die periode ook twee keer optreden, één keer zonder versterking voor een selecte groep vrienden op een wel heel bijzondere plek in Italië en één keer met strijkers voor ons vierde Written Presents concert. Twee optredens die zo intens en emotievol waren dat ik ze voor eeuwig in het hart sloot.

The Uncarved Block is een album waarop de teksten de rode draad zijn. Constant word je getriggerd door wat hij zingt, natuurlijk ook omdat de begeleiding zo spaarzaam is en zijn stem zo frontaal is. Hoewel de liefde, zoals eerder genoemd, nog niet beëindigd is, zingt hij al verrassend veel in de verleden tijd (String and Bow), net zo goed gaat hij bij zichzelf op zoek waar de relatie mis gegaan is (Hosanna, Love Is Not Enough, Sugarcane) en vindt hij hoop tussendoor (Lift Up My Wings).

Natuurlijk zet Baxter zijn eigen liefdesverhaal ook tegenover andere. Boy Beneath The Stone is een wel heel mooie en bijzondere observatie van de manier hoe Leonardo da Vince zijn meesterstuk de David creëerde. Een song die het grote schrijftalent van Baxter combineert met fantastisch gitaarwerk.

Sowieso is het gitaarspel van Baxter op The Uncarved Block bloedmooi. Geweldig hoe hij zijn songs met geweldig door folk beïnvloede gitaarspel van vele flamenco-elementen, in Spanje zelf in stevige lessen onder de knie gekregen, voorziet. Hosanna, String and Bow en het ronduit virtuoze gitaarspel in Love is Not Enough klinken daardoor zo rijk als je de songs maar kunt krijgen.

Hoewel Baxter zelf ook prima piano speelt liet hij dat voor de titeltrack en Sugarcane over aan vriend Danny Keane zodat hij zich zelf volledig kon concentreren op de vocalen. Keane en Baxter samen leiden tot twee adembenemende, ijzersterk opbouwende, songs die het volle arsenaal aan emoties oproepen.  En natuurlijk komt dat ook door die geweldig intense stem van Baxter die op The Uncarved Block echt elke songs diepe emoties meegeeft.

Zoals bij zovele songschrijvers voor hem leidde relatie-ellende tot een waar meesterwerk. The Uncarved Block is Tom Baxter op de toppen van zijn kunnen. Dat hij een meesterlijk songschrijver is bewezen zijn debuut Feather and Stone en opvolger Skybound al volop maar nu de arrangementen wegvallen en het puur zijn stem begeleid door akoestische gitaar of piano is, horen we nog meer hoe voortreffelijk en intens zijn songs zijn.

The Uncarved Block is een tijdloos en weergaloos album van een muzikant die veel meer aandacht verdient dan hij krijgt. Nu op vinyl uitgebracht, in een fraaie klaphoes met prachtige foto’s op de binnenhoes en een extra vel met alle teksten verpakt, komt het album weer net zo hard het hart binnen als dat dat ooit in 2013 gebeurde. Een meesterwerk is het.

Kant A:

 1. Hosanna
 2. Sugarcane
 3. Sail Away
 4. Lift Up My Wings
 5. Living

Kant B:

 1. In The Arc of your Mallet
 2. The Uncarved Block
 3. String & Bow
 4. Boy Beneath The Stone
 5. Love Is Not Enough
 6. The Merry Go Round