×

Recensie

Pop

17 augustus 2018

Positie 35 Jaarlijst 2018

Tom Baxter

The Other Side of Blue

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht in eigen beheer

The Other Side of Blue Tom Baxter Pop 4.5 Tom Baxter – The Other Side of Blue Written in Music https://writteninmusic.com

Eindelijk is de Britse Tom Baxter dan officieel met een album terug. Het pure The Other Side Of Blue is, 10 jaar na zijn laatste officiële studio-album Skybound, een hartverwarmende collectie prachtsongs.

Het was het niet officieel uitgebrachte ‘tussen-album’ The Uncarved Block (2013) dat Baxter in alle muzikale naaktheid tot een ware held maakte. Dat geen enkel platenlabel die plaat oppakte blijft een van de grote mysteries van de muziekgeschiedenis. The Uncarved Block is een singer-songwriter op de toppen van zijn kunnen, gevoed door een groot verlies dat er aan zit te komen maar waarvan niemand nog de consequenties wil inzien.

The Other Side Of Blue is een album dat de fase na The Uncarved Block beschrijft: de bewustwording, de scheiding en alle misère die daar bij hoort en daarna (gelukkig) een nieuwe liefde en zelfs het vaderschap. Meer dan genoeg meegemaakt om dus weer heel veel mooie songs te schrijven. Songs om alles van zich af te zingen, tegelijkertijd te delen. Songs ook met een optimistischere toon dan The Uncarved Block.

The Other Side Of Blue is net als The Uncarved Block een tekstgedreven album. De begeleiding is puur gitaar of piano en de aandacht gaat vrijwel volledig uit naar Baxteras zo persoonlijke teksten gezongen met die goddelijke stem van hem. Maar weinig zangers weten hun teksten met zoveel emotie gelijk naar je hart te brengen. Dat Baxter daarnaast een geweldig instrumentalist is en zijn gitaar en pianospel de extra reden is waarom je van zijn songs zowel gefascineerd als ontroerd raakt, wordt daarna duidelijk.

Gelijk met het ingetogen titelnummer, de albumopener, hoor je de pure Tom Baxter. Zichzelf begeleidend op de piano zingt hij ‘People change. We don’t notice. I guess I thought we’d always be the same. What I mean is. I’m in pieces. And this sinking feeling just won’t go away. But we both know, it’s over. It’s bitter sweet. Be my best friend. Let this road end. Set me on my feet. Then let go. It’s through. We can meet on the other side of blue’. Een zowel zichzelf confronterende als relativerende tekst die de basis vormt van wat The Other Side Of Blue als album heeft.

En of het nu over bewustwording is zoals in For Crying Out Loud of het vinden van een nieuwe liefde in Black Are The Gypsy Horses (‘When Mariana sings, it’s like some treasure tower apears. Through the corridors of silk. She pulls me down with chords of god…’) de songs zijn zo intens als je ze van Baxter kunt krijgen.

Daar tussenin zit dan de parel die The Ballad of Davey Graham heet. Een song als ode aan de grote Britse folkheld, die met zijn overweldigende gitaarspel zovelen heeft beïnvloed van Bert Jansch tot Jimmy Page en John Martyn. Vijf jaar na zijn overlijden kreeg Baxter een mail van diens weduwe waarin ze Baxter vroeg om op te treden bij een memorial waarbij een blauw gedenkteken ter nagedachtenis aan Graham zou worden vrijgegeven. Ze vertelde dat de reden om Tom te vragen het feit was dat diens muziek het laatste was waar Graham naar luisterde. Als Tom al getwijfeld had om met muziek maken te stoppen was dit de reden dit nooit te doen.

Zo biedt The Other Side Of Blue heel veel meer intens. Songs die terugkeren naar de break-up dan weer spreken over een nieuwe liefde. Steeds weer met zeer sprekende teksten en fijne spaarzame begeleiding. Rustig aan achter de piano dan weer rustig tokkelend of ronduit virtuoos op de gitaar. Songs als Cold, Hot Wax To A Stone, Heroes & Monsters, One Life, Do You Know Me zijn prachtsongs die de nieuwe ‘kale’ Baxter in volle glorie laten horen. Maar ook het op de elektrische gitaar gespeelde Lover is niet te versmaden. Net als de fijne ‘gospel feel’ van In Your Hands en de sublieme folk van Where The Wild River Runs, de albumafsluiter.

The Other Side Of Blue bewijst wederom het wonderlijk grote talent van Tom Baxter. Net als The Uncarved Block is The Other Side Of Blue een sober album dat met elke luisterbeurt meer klankkleur krijgt en van de begintonen van de titelsong tot de wegstervende gitaartonen van Where The Wild River Runs optimaal intrigeert.

We hebben dan tien jaar op een nieuwe album van Tom Baxter moeten wachten maar deze ingetogen prachtmanier van terugkomen verdient verwondering, bewondering. Echte songs schrijven en overbrengen blijft een klasse apart, een echt vakmanschap. The Other Side Of Blue staat er vol mee en juist in de puurheid van de begeleiding valt op hoe verschrikkelijk goed en intens hij songs kan smeden.

PS. The Uncarved Block (het ‘nooit uitgebrachte’ meesterwerk) zal eind september, in een gelimiteerde oplage, op vinyl, uitkomen. 1. The Other Side of Blue
 2. For Crying Out Loud
 3. The Ballad of Davey Graham
 4. Black Are The Gypsy Horses
 5. Cold
 6. Hot Wax To A Stone
 7. Heroes & Monsters
 8. One Life
 9. Do You Know Me?
 10. Lover
 11. In Your Hands
 12. Where The Wild River Runs