×

Recensie

Pop

07 januari 2008

Tom Baxter

Skybound

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: EMI

Skybound Tom Baxter Pop 4 Tom Baxter – Skybound Written in Music https://writteninmusic.com

Na zijn meesterlijke debuut Feather And Stone uit 2004 is Skybound het tweede zeer overtuigende album van de Britse singer songwriter Tom Baxter. De eerste van het album getrokken single Better is de prima introductie.

Feather And Stone was het debuutalbum van de uit Cornwell afkomstige singer-songwriter Tom Baxter. Dit album sprong er in 2004 (net als het debuut van Damien Rice) binnen het aanbod van nieuwe singer-songwriters volledig uit. De vol passie geladen songs en prachtige melodieën brachten een intimiteit teweeg die we sinds de dagen van Jeff Buckley niet meer zo hebben gehoord. De stem van Baxter, die vooral in de hoge regionen aan Buckley doet denken, heeft een fraaie klankkleur waar de emoties vanaf spatten. Het album verscheen alleen in Engeland en Ierland en door het samengaan van zijn platenlabel Sony en BMG, in diezelfde periode, leek de carrière van Baxter in de kiem gesmoord.

Maar Tom laat zijn platendeal ontbinden en van het geld dat hij daaraan overhoudt, plus wat gespaard geld, maakt hij in de winter van 2006 opnamen van nieuwe songs. Met meer inspiratie dan ooit ontstaat daar de volledige basis van het nieuwe album Skybound. Hij besluit vervolgens een eigen platenlabel te beginnen en geheel onder zijn eigen condities het album ter distributie aan te gaan bieden. Bij optredens in Ierland (waar hij zeer populair geworden is) en Engeland worden de nieuwe songs met veel enthousiasme ontvangen.

Met een distributiedeal met het heropgerichte Charisma Records ligt dan nu, vier jaar na zijn debuutalbum, zijn tweede album Skybound in de winkels. En gelukkig betekent dat nu over geheel Europa. Het is een prima vervolg op het debuut geworden waarop Baxter nog meer finesse en variatie in zijn songs heeft aangebracht. Met het weemoedige Better als eerste single hebben we gelijk een prima visitekaartje te pakken. Albumopener A Night Like This zet daarna de toon voor een album dat overtuigd en Baxter ook op het vasteland van Europa groot gaat maken. De emotievolle songs, met Baxter’s passievolle stem naar grote hoogten gezongen, hebben een mooie diepgang en verrassen in opbouw en arrangementen. Opgebouwd vanuit de setting van gitaar, bas, drums en piano (zoals hij ook live de songs speelt) maar met toevoeging van strijkers nog luisterrijker vorm gegeven. De pure intimiteit van het prachtige Half A Man, waarbij de song op zijn Buckley’s uitgroeit naar een fraaie climax, is een prima voorbeeld van de kracht van Baxter’s songs. Ook het tegen heerlijke bombast aanleunende Icarus Wings, compleet met opwindende Latijns opgebouwde climax, of het door flamenco beïnvloede Tell Her Today zijn daar sterke staaltjes van. Baxter wordt groot, heel groot.

https://www.youtube.com/watch?v=v_h_wZQjVvY  1. A Night Like This
  2. Skybound
  3. Better
  4. Tell Her Today
  5. Miracle
  6. The Last Shot
  7. Tragic
  8. Half A Man
  9. Icarus Wings
  10. Light Me Up