×

Recensie

Jazz

22 september 2017

Todd Neufeld

Mu'U

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Ruweh Records

Mu'U Todd Neufeld Jazz 3.5 Todd Neufeld – Mu’U Written in Music https://writteninmusic.com

Voor wat dwarse kamermuziek met een tintje avant-garde maken we maar al te graag wat tijd vrij. Gitarist Todd Neufeld is een collega van Raphaël Malfliet en brengt op Ruweh Records zijn debuut als bandleider uit. Mu’U is zeker geen gemakkelijk album. Maar hey, moeilijk is vaak ook meer dan de moeite waard !

De gitarist is een erg bezige bij. Constant in de weer met allerhande samenwerkingen (onder meer met pianist Masabumi Kikuchi, Tony Malaby, ECM artiest Thomas Morgan) en de meest uiteenlopende projecten. Dat hij überhaupt al tijd vrijmaakt voor zijn debuut kan slechts het teken zijn dat hij écht iets te zeggen heeft.

Samen met Rema Hasumi is de tegenwoordig in Brooklyn, New York residerende Neufeld mede-oprichter van het nieuwe label Ruweh Records, waar ook Noumenon, het album van collega-muzikant Raphaël Malfliet op verscheen. Doelstelling is vooral om de “vrije, zoekende” muziek eindelijk een degelijke plaats te kunnen geven, zo is het label “dedicated to new shapes and sounds”.

Het minste dat je van Neufeld, die op het album vooral de elektrische gitaar hanteert, kan zeggen is dat hij een specifieke signatuur heeft inzake gitaarwerk. Je herkent er soms vaag echo’s in van het gitaarwerk van een Marc Ribot. Kortom : een gitarist met een duidelijk technische bagage, maar ook iemand die zichzelf de nodige vrijheid gunt als artiest en dat zowel inzake klank(kleur) als qua compositie.

Op zijn debuut als bandleider omringt hij zich door bekenden als bassist Thomas Morgan (die onlangs nog met gitarist Bill Frisell een album uitbracht op het prestigieuze ECM label), drummer Billy Mint en Tyshawn Sorey die niet alleen op drum maar ook een streepje trombone (tijdens Kira) aanbrengt. Dat alles wordt afgetopt met de soms zoete vocals van Remi Hasumi.

Kenmerkend zijn de wat donkere krochten van de ziel die Neufeld onderzoekt. Schijnbaar random gekozen geluiden maken hun entree. Het is spelen met klank, met allerhande mogelijkheden binnen een zeker compositorisch frame. Terend op improvisatie zorgt dit ensemble voor een bizarre geluidstrip, die mee in banen geleid wordt door de stem van Hasumi die schippert tussen spoken word en al dan niet engelachtige dan wel sireneachtige zang.

Het is Hasumi’s stem die mee de aantrekkingspool is van dit album, haar stem doet de soms ijle en bizarre klanklandschappen goed. In zijn geheel is dit kamermuziek waar je echt je tijd voor moet nemen. Het vergt dus een zekere inspanning, maar aan het einde van de rit wordt die dubbel en dik beloond.

 Tracklisting Mu’U:

 1. Dynamics
 2. Echo’s Bones
 3. Entrance
 4. C.G.F.
 5. Contraction
 6. Taunti
 7. Novo Voce
 8. Kira
 9. Nor


 1. Dynamics
 2. Echo's Bones
 3. Entrance
 4. Cgf
 5. Contraction
 6. Taunti
 7. Novo Voce
 8. Kira
 9. Nor
Chris Montague - Warmer Than Blood