×

Recensie

Pop

04 juni 2023

Tiwayo

Desert Dream

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: Yotanka

Desert Dream Tiwayo Pop 4.5 Tiwayo – Desert Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Hij debuteerde in 2019 zomaar met een heel goed ontvangen eerste album op het fameuze Blue Note-label, daarbij geholpen door de Mark Neill die ook platen van The Black Keys produceerde. En dan, na lange coronastilte, komt nu ineens Tiwayo met dit fragiele, verfijnde Desert Dream voorbij.

Is de man ook voor jou nog een nobele onbekende, mogelijks brengt hij je hier bij het eerste gehoor helemaal terug naar, zeg maar, die zwoele tijd van Trouble van Ray Lamontagne of naar de eerste platen van Chris Isaac. Net zo word je onmiddellijk door de natuurlijkheid van die gesluierde karakterstem van hem meegezogen. Hypnotiserend, verbazend. Ergens ook hangt zelfs Nebraska van Bruce Springsteen in de lucht.

Maar wie dan toch is Tiwayo? Jawel, een dertigjarige Fransman, hij heeft een artiestennaam uitgeschreven naar de Amerikaanse initialen T.Y.O. Wat dan op zijn beurt slaat op ‘the young old’ omwille van, haha, de roepnaam die ze de jonge kerel met zijn tijdloze stem daar in Amerika al vlug gaven. Hij lanceerde zich als singersongwriter-gitarist-multi-instrumentalist met een eigen stijl met uitlopers in de blues, soul, rock en reggae van de sixties en de seventies. Maar hier, op Desert Dream, evenwel is Tiwayo’s sound vooral gevormd door de roadmovies in zijn hoofd, door de stilte en de vrijheid die hij opzocht tijdens zijn zwerftochten in desolate woestijnen, in blanke nachten ook als lonesone cowboy met gitaar ‘on the wide roads’ van het stoffige, eindeloos weidse Amerika.

Inderdaad, je hoort dit dus allemaal zo direct in die muziek van hem en hij komt er, wars van vele trends van de dag, zo persoonlijk en tijdloos mee voor de dag als indertijd, toen Wilco, Sufjan Stevens of Bon Iver zich presenteerden. Een man met een uitzonderlijk persoonlijk geluid, intiem, zacht, met milde kracht, die met uitgepuurde nummers regelrecht het muzikale hart en het diepe innerlijke weet te beroeren.

Alles aan dit Desert Dream is deze keer huisarbeid – coronatijden weetjewel -, alles zelf thuis in zijn studio ingeblikt, georkestreerd tot en met de arrangementen. Tiwayo zingt, speelt gitaar en bas, drumt soms. En helpt alleen Eli Drot op keyboards of Olivier Lude op drums.

Tiwayo, ja niet onbegrijpelijk daarmee, in de Franse ‘New Scene’ is hij een complete outsider. Want is ie dan al geboren in de suburbs van Parijs, toch hoor je, wonderlijk, in wat hij maakt niet de geringste zweem van Franse roots. Neen integendeel, Tiwayo klinkt door en door verworteld in de beste Amerikaanse songwriterstraditie. Het is nog hoogst onduidelijk, maar misschien heeft hij dat dan wel mee van zijn vader, een meer dan fervent blues- en jazz-fan. Alle trekkersensaties en -beelden, ‘dreams’, uit Tiwayo’s twintiger jaren, na zijn bluesbedevaarten naar New York, Chicago, Nashville, Memphis, die tracht ie nu verder een plaats te geven in zijn huidige Parijse realiteit. Geen sinecure dit zeker met zijn blik op de wereld: nee aan het lawaai, stop de tijd, trek nog veel liever de woestijn in, geniet van een zonsondergang, stroom zo wild en vrij als een rivier en loop zo hoopvol een serenere toekomst tegemoet…

Beginnen alvast dus maar met die tien prachtsongs van hem, vol liefde (het rasta Soldiers of Love met de zware Neil Young-gitaren), of vol zon en sterren (het magistrale sternummer Daughter of the Stars, Lost in the Sun…), vol blauwe hemels, onweer en zonsop- en ondergangen (Blue Perfection, New Dawn…), vol nachtelijke vogelgeluiden en gitaarsolo’s (Wait)…

Een plaat krijg je die muziekliefhebbers al na de eerste draaibeurt, haast sacraal, als vanzelf aan elkaar doorgeven. Zo kwam Tiwayo ook hier de muziekkamer ingewaaid. Laat Tiwayo’s schelpjes vanaf nu maar wijdopen staan, er zitten schitterende muzikale parels binnenin en die mogen, nee, die moeten gehoord en gezien worden.  1. Daughter of the Stars 
  2. Soldier of Love 
  3. Lost in the Sun 
  4. Shelter Me 
  5. Blue Perfection 
  6. Wait 
  7. My Love, My Brother 
  8. Better Days 
  9. New Dawn 
  10. The Heroes