×

Recensie

Pop

26 juli 2010

Tired Pony

The Place We Ran From

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fictiom

The Place We Ran From Tired Pony Pop 4 Tired Pony – The Place We Ran From Written in Music https://writteninmusic.com

De nieuwe band van Gary Lightbody van Snow Patrol mag met een recht een superband genoemd worden. Met gitarist Peter Buck van R.E.M, producer Jacknife Lee, Belle & Sebastian drummer Richard Colborn kan dat gewoon niet mis gaan.

Met radiostilte voor Snow Patrol na een aantal zeer heftige jaren van platen maken en heel veel touren, kwam voor Lightbody eindelijk het moment om zijn ‘Amerikaanse’ album te gaan maken. Een plan dat hij al jaren in zijn hoofd had en waarvoor hij de laatste twee jaar, op tour met Snow Patrol, al songs schreef. Met hulp van Jacknife Lee, die zowel de laatste album van Snow Patrol als voor R.E.M produceerde, werden er contacten tussen Buck en Lightbody gelegd en het eerste fundament onder Tired Pony. Buck en Lightbody bleken veel respect voor elkaars werk te hebben en zagen een samenwerking wel zitten. Met Lee als producer en Colborn als drummer en een handvol andere muzikanten, waaronder ook R.E.M.’s vaste tourkracht Scott McCaughey, werd vervolgens in zes dagen in Portland, Oragon het album The Place We Ran From opgenomen.

Het is een prima album geworden. Natuurlijk zijn op het album invloeden van Snow Patrol te horen, dat kan niet anders als Lightbody de meeste songs schrijft, maar de sfeer is heel anders, puurder. Alsof hij de druk van een nieuw te maken Snow Patrol, met het grote succes van die van de laatste jaren, volledig los heeft gelaten. Het plezier wat de muzikanten moeten hebben gehad met het maken van het album spat van elke song af. De instrumentatie is sober maar rijk in kleur en Buck excelleert weer op elk snaarinstrumenten denkbaar. Songs als Dead American Writers (de eerste prima single), Point Me At The Sky, Get On The Road het fijne duet met (She & Him) Zooey Deschanel en M.Ward, het fraaie Held In The Arms Of Your Words en album afsluiter Pieces zijn allen van grote schoonheid.

Met een knipoog is het jammer te noemen, dat zowel R.E.M. als Snow Patrol zo super succesvol zijn anders zou een tour rond dit album waarschijnlijk een van de mooiste concerten van dit jaar opleveren. Nu wordt het verdomd lastig om alle muzikanten uit hun eigen bands los te weken. De songs zijn er namelijk uitermate geschikt voor om op het podium tot nog grotere hoogten uit de groeien.  1. Northwestern Skies
  2. Get On The Road
  3. Point Me At Lost Lands
  4. Dead American Writers
  5. Held In The Arms Of
  6. That Silver Necklace
  7. I Am A Landslide
  8. The Deepest Ocean There Is
  9. The Good Book
  10. Pieces