×

Recensie

Roots

17 april 2015

Tiny Legs Tim

Stepping Up

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Sing My Titles

Stepping Up Tim Degraeve Tiny Legs Tim Roots 4 Tiny Legs Tim – Stepping Up Written in Music https://writteninmusic.com

Zijn voorgeschiedenis, een levensbedreigende ziekte en langdurige medische behandelingen, laten we nu even buiten beschouwing. Belangrijker is dat Tiny Legs Tim, geboren als Tim Degraeve in Westouter, in de heuvelachtige Westhoek, daarna besloot alles te zetten op een carrière in de muziek waar hij zo van houdt: de countryblues.

Degraeve is een virtuoos fingerpicker en getalenteerde slide-gitarist, maar wat hem onderscheidt is de wijze waarop hij zij eigen teksten zijn op oude muziek. Hij blijft zodoende niet steken in het reproduceren of imiteren van de oude plattelandsblues, maar bakt er zijn eigen brood van. Zijn geluid lijkt rudimentair, maar om deze muziek zo te kunnen brengen moet je heel wat in je mars hebben.
Dat hij het goed doet blijkt uit het feit dat hij geregeld met de Belgische bluesveteraan Roland van Campenhout mag samen spelen. Dat is niet iedereen gegeven. Tiny Legs Tim is bovendien een spilfiguur in de levendige Gentse bluesscene, waar ook zijn kompaan Lightnin’ Guy Verlinde deel van uit maakt.

Hij leerde spelen op een stokoude gitaar van zijn grootvader, maar wist enkele jaren geleden ook de hand te leggen op een oude Harmony semi-akoestische gitaar. Die geeft een onmiskenbaar ‘oud’ en mooi ‘houtig’ geluid aan dit album. In het openingsnummer Heart Of The City laat hij horen meer te kunnen spelen dan countryblues alleen. Het nummer zou niet misstaan in het oeuvre van The Band of Bob Dylan. Zijn gave (country-)bluesnummers zullen zeker ook in de smaak kunnen vallen bij liefhebbers van Ry Cooder en het vroege werk van Rory Gallagher. Het album is mooi droog opgenomen. So Long So Long riekt daardoor sterk naar de echte oude blues, terwijl If & Why neigt naar de Amerikaanse folk.

Degraeve wordt sober en zeer vaardig begeleid door drie toppers uit de Belgische roots- en bluesscene. Bluesharpvirtuoos Steven troch is vooral bekend van Fried Bourbon, Frederick van den Berghe drumt/drumde bij Arno en Trixie Whitley en bassist Rene Stock is bekend van de Electric Kings. Op Stepping Up zet hij weer een stap vooruit. En bovendien swingt het als een tierelier!  1. Heart Of The City
  2. Stepping Up
  3. I Got Something
  4. Keep Me Satisfied
  5. Big City Blues
  6. Get It Back
  7. Walk With The Devil
  8. So Long So Long
  9. When I'm Gone
  10. If & Why