×

Recensie

Roots

09 maart 2017

Tinez Roots Club

Have You Heard?!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootz Rumble

Have You Heard?! Tinez Roots Club Roots 4 Tinez Roots Club – Have You Heard?! Written in Music https://writteninmusic.com

Daar hebben we inderdaad al van gehoord, van dat muzikale clubje. Tinez’ Roots Club is het project van Martijn ’Tinez’ van Toor, de excellente saxman bij Little Steve & The Big Beat. Bij een tenor sax hoort een bariton en daarvoor hoefde Tinez niet eens zo ver te zoeken. Evert Hoedt is zijn partner in crime bij The Big Beat. Het is overigens, Bird Stevens, bassist van The Big Four die samen met een oudgediende van het oorspronkelijke Big Four Quintet de productie verzorgt. Een bassist hebben ze niet echt nodig bij de Roots Club van Tinez. Rob Geboers die het grillige Hammond beest temt zorgt ook voor de lagere registers die aangevuld worden door de soepele drumbeat van Andreas Robbie Carrie.

Het goed ingespeelde gitaarloze kwartet zweert bij energiek swingende R&B zoals die tijdens de depressieperiode in rokerige jazzclubs galmde.  Een enkele keer horen we de stem van Toor in Cast Away Your Spell. Maar in het uitsluitend zelf gecomponeerde nagenoeg geheel instrumentale repertoire voert het saxkoppel het hoge woord, stevig honkend in JL Boogie en This Cat met een vette groove van het zwierige Hammondorgel. In Ant Eater zit dat instrument de unisono spelende saxen op de hielen en op de afgekapte, naar Jack McDuff refererende ritmiek van Goin To The Church willen we zo’n gewijd gebouw nog wel eens binnenwandelen, een knap opgebouwde onderbuik teaser met een zwierige solo middenin.

Voor het onstuimige tempo van het door hitsige handclaps evoluerende Rock Baby Rock valt zelfs de meest hardnekkige pilaarbijter al ‘zondig’ de bekken schuddend. Om nog maar te zwijgen van de ontaarde danstaferelen die zo’n op hitsige knaller als What You Do To Me onvermijdelijk ontlokt. Na een intro wordt even overgeschakeld op de slow modus in het deels door Toor gezongen So Hard To Love You, het zijn weerom de slijpende saxpartijen die imponeren.

Op een strak Chimpanzee hollen we richting New Orleans  en bij het door zwoele saxstoten aangezwengeld Indeed I Do doemen de befaamde terrassen van The Old French Quarter op. Tinez Roots Club is een combo dat een spetterend feestje garandeert. 1. Jl Boogie
 2. Please Tell Me
 3. Have You Heard
 4. Cast Away Your Spell
 5. This Cat
 6. Ant Eater
 7. Goin' To The Church
 8. Rock Baby Rock
 9. What You Do To Me
 10. So Hard To Love You
 11. Chimpanzee
 12. We're Gonna Rock
 13. Indeed I Do