×

Recensie

Alternative

03 november 2013

Tindersticks

Across Six Leap Years

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Lucky Dog, City Slang

Across Six Leap Years Tindersticks Alternative 3.5 Tindersticks – Across Six Leap Years Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar bracht Tindersticks nog het album The Something Rain uit, dat volgens velen een van hun beste werken ooit is. Dit jaar bestaat de band twintig jaar en hun meest recente album Across Six Leap Years markeert deze mijlpaal in hun carrière.

In de afgelopen twintig jaren nam de band negen studioalbums op, toerden ze de wereld rond en werkten ze samen met uiteenlopende muzikanten en orkesten. Tijdens deze twee decennia raakten ze ook de weg kwijt, gingen ze zelfs uit elkaar, kwamen vervolgens toch weer bij elkaar, maar in een andere bezetting, en vonden uiteindelijk hun weg terug met het prachtige The Something Rain. Across Six Leap Years brengt hen min of meer weer terug bij af en vormt tegelijkertijd misschien zelfs een soort van nieuwe start.

Zanger Stuart Staples benadrukt in een interview dat het geen Greatest Hits-album is, want “dat is de doodsteek voor je band. We willen met deze plaat laten zien, waar we nu zijn. Het is niet zo dat we oude songs beter wilden maken of hetzelfde gevoel wilden bereiken. Eigenlijk het tegenovergestelde. De songs moeten juist kenmerkend zijn voor waar we nu staan als band. Het is dus eigenlijk een cover-album.”

De tien nummers zijn opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen (wat de productie betreft, zit het dan ook wel snor). Dit is opmerkelijk, omdat het vorige album The Something Rain geheel in hun eigen studio in Frankrijk werd opgenomen. Wat eveneens opvallend is aan dit album, is dat er gekozen is voor een make-over van voornamelijk erg oud werk en niet voor de hand liggende nummers. De verschillen tussen de originelen en de versies op Across Six Leap Years zijn soms vrij miniem en je zult af en toe echt goed moeten luisteren om die te kunnen onderscheiden. Er is in de (her)bewerking van de nummers gewoonweg iets te veel op safe gespeeld. Misschien is dit jammer, maar dat gegeven maakt de nummers an sich natuurlijk niet minder goed.

Dit album klinkt ongetwijfeld als een geheel, als een verhaal dat je van begin tot einde wilt volgen. Het is een gepolijste en uitgebalanceerde plaat en met al haar subtiliteiten is dit vooral een must voor de echte fans en kenners van Tindersticks, maar tegelijkertijd ook een aanrader voor mensen die nog niet bekend zijn met het werk van deze melancholische Britten.

Tracklisting Across Six Leap Years:

 1. Friday Night
 2. Marseilles Sunshine
 3. She’s Gone
 4. Dying Slowly
 5. If You’re Looking For A Way Out
 6. Say Goodbye To The City
 7. Sleepy Song
 8. A Night In
 9. I Know That Loving
 10. What Are You Fighting For?

https://www.youtube.com/watch?v=YdXRc9syInQ 1. Friday Night
 2. Marseilles Sunshine
 3. She's Gone
 4. Dying Slowly
 5. If You're Looking For A Way Out
 6. Say Goodbye To The City
 7. Sleepy Song
 8. A Night In
 9. I Know That Loving
 10. What Are You Fighting For?