×

Recensie

Pop

05 september 2022

Those Barren Leaves

W.I.A.B.R.

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

W.I.A.B.R. Those Barren Leaves Pop 3.5 Those Barren Leaves – W.I.A.B.R. Written in Music https://writteninmusic.com

Achter de titel van Aldous Huxley’s satirische novelle uit 1925, ‘Those Barren Leaves’, gaat een Zweeds duo schuil, eerder inspireerde de schrijver van Brave New World een andere legendarische, onsterfelijke formatie met The Doors Of Perception, een in mystiek gehuld essay.  

Marit en Martin Deubler Holmlund hebben bitter weinig positieve vooruitzichten om een nieuwe langspeler uit te brengen, de pandemie doorkruist hun plannen. Ze zetten echter door, zonder begeleidingsband. In de geïmproviseerde studio in de huiskamer in Göteborg musiceren en zingen ze samen en leggen het resultaat vast op een oude taperecorder of iPhone.

Een ontmoeting met drummer Kristoffer Rangstam in de zomer van 2021 brengt de plannen van het Zweedse duo in een stroomverstelling. In Rangstam’s studio wordt een ritmische basis toegevoegd aan de huisgemaakte opnamesessies en met bijkomend toetsenwerk verrijkt. Als de pandemie in het najaar terug toeslaat werkt Rangstam de opname verder af.

Na een basintro barst de muziek los, we horen de verleidelijke zang van Marit op de voorgrond in zacht wiegende midtempo ritmiek van Feel. Million Forever, is een wat steviger rockende track maar het stemtimbre van Martin is net iets te dunnetjes en krachteloos, dat wordt nog pijnlijker als Marit de zang flankeert.

Gelukkig neemt zij terug het vocale voortouw in No Sides en in Read Between The Lines. Na het zweverige By Your Side schittert ze terug in Matters of The Heart , het wat rommelige vervormde snarenspel, de zang op de achtergrond, het heeft wel iets. Met Hang Low  en de hypnotische titeltrack belanden we helemaal midden de new wave van de jaren tachtig. Onveranderlijk met een dromerig, wat mysterieus randje dat de bovenhand neemt in het meeslepende duet The Mark en het afsluitende Besieger, niet onverdienstelijk deze Lo-Fi pop uit Zweden. 1. Feel
 2. Million Fever
 3. No Sides
 4. Read Between The Lines
 5. After a Storm
 6. By Your Side
 7. Matters of the Heart
 8. Hang Low
 9. Crossroads
 10. W.I.A.B.R.
 11. The Mark
 12. Besieger