×

Recensie

Roots

18 maart 2014

Thorbjørn Risager & The Black Tornado

Too Many Roads

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Ruf Records

Too Many Roads Thorbjørn Risager Thorbjørn Risager & The Black Tornado Roots 4.5 Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Too Many Roads Written in Music https://writteninmusic.com

Zanger/gitarist Thorbjørn Risager loopt ook al weer een tijdje mee in de bluesscene. De bijna 44 jarige Deen bracht met zijn band Thorbjørn Risager Blue7 10 jaar geleden al het debuut album Live uit en heeft sindsdien op regelmatige wijze albums op de markt gebracht. Afgelopen jaar is Risager en band neer gestreken in de Duitse stal Ruf Records van platenbaas Thomas Ruf en is de naam veranderd van Thorbjørn Risager Band  in Thorbjørn Risager & The Black Tornado.

Too Many Roads is alweer het 8ste album dat Risager en kompanen uitbrengt. Totaal staan er 12 tracks op het album die je weer laat genieten van alle stijlen waar Risager bekend om staat: Blues, Soul, Rhytm & Blues en Rock. Van de 12 nummers is er maar één cover: China Gate . Het origineel, uitgebracht door Nat King Cole, is de titelsong van de gelijknamige film uit 1957, waarin Nat King Cole ook een rol speelde. En waar in het origineel sterk oosterse/Chinese klanken zijn verwerkt hoor je deze in de Risager-uitvoering bijna niet meer terug. Hij heeft er een soort van Tony Joe White uitvoering van gemaakt.

Maar om bij het begin te beginnen, opener If You Wanna Leave doet je gelijk rechtop zitten. Met een Status Quo achtige rif gecombineerd met zijn kenmerkende rauwe stem komt hij wel even binnen. Maar als even verderop in het nummer de Hammond en de blazers er bij komen is stilzitten er niet meer bij. Die pure rock ’n roll komen we ook tegen in het nummer High Roling en natuurlijk ontbreken de blazers hier ook niet. Maar het mooie aan de muziek van Risager zijn de al genoemde diverse stijlen. Want als je titelsong Too Many Roads uitkleed heb je gewoon een stompblues. In het met een reggaesausje overgoten Drowning hoor je weer de invloeden van New Orleans terug terwijl Long Forgotten Track met die countrysound zo van een JJ Cale plaat afkomstig zou kunnen zijn. En dat je met zo’n rauwe stem perfect soul kunt zingen bewijst hij in Trough The Tears. Rich Man gaat weer terug naar de stijl uit de jaren ’40 en als afsluiter van deze gevarieerde plaat komt met Play On nog een onvervalst stukje boogie woogie langs.

Door de veelzijdigheid aan stijlen is deze nieuwe plaat van Thorbjørn Risager & The Black Tornado een genot om naar te luisteren. Niet wetend wat het volgende nummer qua stijl gaat zijn weten zij je van het begin tot het einde te boeien.

Tracklisting Too Many Roads:

 1. If You Wanna Leave
 2. Too Many Roads
 3. China Gate
 4. Paradise
 5. Drowning
 6. Backseat Driver
 7. Trough The Tears
 8. High Rolling
 9. Long Forgotten Track
 10. Red Hot & Blue
 11. Rich Man
 12. Play On


 1. If You Wanna Leave
 2. Too Many Roads
 3. China Gate
 4. Paradise
 5. Drowning
 6. Backseat Driver
 7. Through the Tears
 8. High Rolling
 9. Long Forgotten Track
 10. Red Hot & Blue
 11. Rich Man
 12. Play On