×

Recensie

Roots

16 november 2017

Thomas Wynn And The Believers

Wade Waist Deep

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Mascot

Wade Waist Deep Thomas Wynn Thomas Wynn And The Believers Roots 4.5 Thomas Wynn And The Believers – Wade Waist Deep Written in Music https://writteninmusic.com

Thomas Wynn And The Believers is een rootsy rockband uit de VS. Naast folk en blues lijken ze terug te grijpen naar de erfenis van southern rockbands als The Black Crowes en vooral de bluesy hardrock van Led Zeppelin. Dit album mag er zeker zijn: een organische mix van folk-invloeden en zware, loom stampende riffs. De ijzersterke tweestemmige en soulvolle zang is hét grote pluspunt.

Soms komt het voor dat een binnengekomen cd aan een zwerftocht door de woning begint en dan pas maanden later ergens anders wordt teruggevonden. Of dat het muziekdragertje ergens onder stapels papieren en aantekeningen een eigen leven is gaan leiden. Hoe dan ook, de bandnaam en titel kwamen me niet direct bekend voor. Ten onrechte, zo bleek maar weer eens.

Kern van deze band zijn broer Thomas en zus Olivia Wynn uit Orlando, Florida. Hun stemmen vermengen zich op natuurlijke wijze, maar dan wel op een bedje van veelal knap heavy, stuiterende hardrockriffs waarvoor Jimmy P. en Robert P. zich niet zouden generen (Mountain Fog, Burn As One). En dat compleet met gemeen scheurende slide-gitaren en bluesharp. Net als genoemde oervaders van de hardrock nemen ze op tijd en stond gas terug in een potje klinkende folk (Feel The Good), al ontaardt het pastorale getokkel weer in heftiger geluidserupties.

Ook tijdens een rustige soulballad als Wade Waist Deep komt de wat hoge stem van Thomas samen met de harmoniezang van Olivia erg mooi tot zijn recht. Hier laat de band een ander gezicht zien. In het fraaie slotnummer Turn It Into Good zet de band de luisteraar even mooi op het verkeerde been. Lekker hypnotiserend en freaky, met fantastische bluesharpsolo’s. De gitaarsolo’s klinken lekker fuzzy, maar staan wel ten dienste van de songs, wat in dit genre nogal eens anders is.

Het is een apart stel, deze Thomas Wynn And The Believers. Vooral door de eigen songs, tweestemmige zang van broer en zus en een eigen receptuur op basis van wat al bewezen goed was, is dit een buitengewoon mooi en verrassend album geworden. 1. Man Out Of Time
 2. Wade Waist Deep
 3. Heartbreak Alley
 4. My Eyes Won't Be Open
 5. Thin Love
 6. I Don't Regret
 7. You Can't Hurt Me
 8. Mountain Fog
 9. Burn As One
 10. Feel The Good
 11. We Could All Die Screaming
 12. Turn It Into Gold