×

Recensie

Jazz

01 mei 2021

Thomas Strønen / Ayumi Tanaka / Marhe Lea

Bayou

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Bayou Thomas Strønen / Ayumi Tanaka / Marhe Lea Jazz 4 Thomas Strønen / Ayumi Tanaka / Marhe Lea – Bayou Written in Music https://writteninmusic.com

Een intrigerend album is Bayou van het gezelschap van drummer Thomas Strønen, pianiste Ayumi Tanaka en vocaliste, klarinettiste en percussioniste Marhe Lea. Bayou is hun eerste trio-album.

De muziek op Bayou kwam, op het titelstuk na, volledig experimenterend, improviserend en intuïtief tot stand. Een normale gang van zaken voor de drie muzikanten vanaf het moment dat ze elkaar op de Oslo Royal Academy of Music ontmoetten. Strønen, als leraar, en Tanaka en Lea, als zijn zeer getalenteerde studenten, kwamen vervolgens voor een periode van twee jaar elke week samen om improviserend met elkaar muziek te maken.

Bayou is zo’n album dat door de vrije klanken en de keuze voor percussie, piano, stem en klarinet een ruimtelijke sfeer heeft en merendeels ingetogen van karakter is. In een blend van jazz, klassiek en folk voltrekt zich een volkomen nieuw klinkend muzikaal landschap dat echt muziek van het moment genoemd mag worden.

Opgenomen in de fameuze ECM studio’s in Lugano hebben de vrije composities een helder en puurheid die, geïnspireerd door de ruimte waar ze werden opgenomen, open en warm klinken. Meditatief ook. Strønen, die reeds meer dan 70 albums opnam en percussie bespeelt zonder echt ritmes neer te leggen, heeft in Tanaka en Lea een bijzonder stel muzikale metgezellen.

Dat de samenwerking met Tanaka optimaal is heeft niet alleen een verleden in die eerder genoemde wekelijkse sessies maar ook in het feit dat ze samen in het gezelschap Time Is a Blind Guide spelen waarin ze jazz en klassiek combineren en daar, vooral met het album Lucas uit 2018, een ware status mee hebben. Dat Lea perfect op deze twee muzikanten aansluit en hun bandgeluid steeds weer een andere bijzondere kant opduwt maakt dit trio alleen maar meer bijzonder.

Bayou is een album rijk aan verrassende tegelijk warmbloedige muziek. Elk van de instrumentalisten laat nadrukkelijk in klank en spel, hoe karig dat soms ook is, de compositie/improvisatie bloeien. Hoe ingetogen en kaal dan weer melancholiek, elke toon die gespeeld wordt is raak.  1. Bayou
  2. Pasha
  3. Duryea
  4. Nahla
  5. Varsha
  6. Eyre
  7. Dwyn
  8. Bayou II
  9. Como
  10. Chantara