×

Recensie

World

18 december 2012

Thomas Mapfumo

Rise Up

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Rise Up Thomas Mapfumo World 4 Thomas Mapfumo – Rise Up Written in Music https://writteninmusic.com

Als een van de bekendste aanklagers van het regime van dictator Mugabe is het niet raar dat de teksten van Thomas Mapfumo duidelijk en direct zijn. Met Rise Up maakt hij wellicht zijn duidelijkste statement met ijzersterke songs en met diepe emotie doortrokken teksten.

Politiek heeft Mapfumo altijd strijdbaar gehouden, hij wordt niets voor niets de Leeuw van Zimbabwe genoemd. In de laat jaren 70, toen het land nog Rhodesië genoemd werd en dictator Ian Smith de scepter zwaaide werd Mupfamo, door zijn tegen de huidige regering gerichte teksten, in de gevangenis gezet en zijn muziek in de ban gegooid. Nadat Smith was verdwenen, Rhodesië onafhankelijk werd verklaard en de naam van het land in Zimbabwe werd aangepast, groeide Mupfamo uit tot een ware volksheld die op elk radiostation te horen was. Met de komst van Robert Mugabe, opnieuw een dictator die het land ten gronde richt, werd Mapfumo opnieuw de ‘oorlog’ verklaard nadat hij zich in teksten tegen het regime had uitgesproken. Wederom werd zijn muziek door het gehele land in de ban gedaan. Het leven werd hem zo moeilijk gemaakt dat hij zich genoodzaakt zag naar Amerika te verhuizen.

Rise Up, zijn nieuwe album werd dus opgenomen in Mapfumo’s tweede thuisplek Eugene, Oregon. Teleurgesteld en boos laat Rise Up niet alleen een strijdbare maar ook emotionele Mapfumo horen. En hoewel de songs werden opgenomen met Afrikaanse en Amerikaanse muzikanten en de opnamen minder rauw en direct klinken en de arrangementen met blazers en orgel soms zelfs gepolijst klinken, helemaal als je het vergelijkt met zijn behoorlijk slecht opgenomen voorgaande werk, is de sfeer op en top Afrikaans. Indringend is het juist woord wat over de song op het album gezegd kunnen worden. Openingssong Kukuvarira Mukati zet wat dat aangaat uitstekende de toon: Een prachtig gitaarmotief gecombineerd met indringende ritmes en Mapfumo die door achtergrondzang en fijne blazers begeleid zijn indringende tekst zingt. De fraaie mix van Afrikaanse stijlen die Mapfumo beheerst komen hier optimaal voor het voetlicht.

Songs als Handimbotya, het overweldigende Mukadzi Wangu, het tekstueel wel heel duidelijke Marudzi Nemarudzi, het indringende Ndodya Marasha (wat vrij vertaald I’m Mad As Hell betekend) en de op een zeer fascinerend ritme gedreven albumafsluiter Pasi Hariguti zijn geweldige songs die live zonder twijfel zullen uitgroeien tot ware klassiekers. Niet alleen Mapfumo is optimaal op dreef ook de muzikanten van zijn Blacks Unlimited en vooral de heerlijke blazers maken van Rise Up een geweldig album. Een van de allerbeste van Mapfumo. 1. Kukuvarira Mukati / Suffer In Silence
 2. Ndogura Masango / Hitting The Road
 3. Mukadzi Wangu / My Wife
 4. Handimbotya / I'm Not Afraid
 5. Marudzi Nemarudzi / Different Races
 6. Zvakuwana / It's Payback Time
 7. Ndodya Marasha / I'm Mad As Hell
 8. Hende Baba / Let's Go, Father
 9. Zvirwere / Diseases
 10. Vanofira Chiiko? / What Are They Dying For?
 11. Pasi Harigute / The Earth's Hunger Is Insatiable