×

Recensie

Alternative

31 januari 2019

This Mortal Coil

Filigree and Shadow (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Filigree and Shadow (vinyl reissue) This Mortal Coil Alternative 4.5 This Mortal Coil – Filigree and Shadow (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na het grote succes van It’ll End In Tears kwam Filigree and Shadow van This Mortal Coil uit. De inspiratie kwam met het succes van de eersteling met volle bakken zodat er genoeg songs waren om er een majestueus dubbelalbum van te maken. Verrassend genoeg ook nog eens het eerste dubbelalbum dat platenlabel 4AD uitbracht.

Filigree and Shadow (uitgebracht op 20 september 1986) gaat eigenlijk gewoon door waarmee It’ll End In Tears vermaard werd. Een collectie songs, in totaal 25, waarvan er 12 interpretaties van vermaarde songs van onder meer Gene Clark, Judy Collins, Van Morrison, David Byrne/Brian Eno en Colin Newman/Graham Lewis (Wire) waren, en 13 instrumentaal en volledig vers geschreven zijn.

4AD platenlabelbaas Ivo Watts-Russell koos ervoor om weer met een aantal muzikanten te werken die hem ook al op It’ll End in Tears goed geholpen hadden. Multi-instrumentalist Simon Raymonde (Cocteau Twins) speelde daar een zeer voorname rol in, zowel als muzikant, als songwriter, maar ook arrangeur Martin McCarrick en producer John Fryer.

De nieuwe aanwinsten kwamen met zangeressen Alison Limerick, Jeanette, Dominic Appleton (Breathless), sisters Deirdre and Louise Rutkowski (Sunset Gun). Verrassend genoeg zingt ook de Nederlandse zanger Richenel, die we in Nederland vooral van catchy, dansbare hits hadden leren kennen, een fijne rol op dit album.

Filgree and Shadow is een intense plaat die muzikaal nog flink wat verder gaat dan It’ll End In Tears. In het muzikale idioom van waar 4AD gedurende de jaren tachtig voor stond was avontuur, uitdaging en sfeer de reden om hun albums aan te schaffen. 4AD stond bekend als een kwaliteitslabel (muziek en artwork) waarvan je vrijwel alles blind kon kopen en ook wilde hebben. En de fans van It’ll End In Tears werden met opvolger Filigree and Shadow op hun wenken bediend.

Watts-Russell maakte met de indeling van het album over vier kanten een absoluut briljante keuze. Echt elke kant heeft een eigen sfeer en toon. Met de derde kant als wellicht de mooiste (maar ook dat verschilt per bui). Juist op deze vinyl uitvoering komen die verschillende sferen zo mooi tot hun recht.

Hoe mooi de meeste instrumentale tracks ook zijn en hoe mooi ze afsteken met de gezongen tracks zijn het toch die laatste die het meest beklijven. Fraai hoe Dominic Appleton (Breathless) Pearls Before Swine’s raadselachtige The Jeweller naar een nieuwe wereld zingt. Of Jean die Van Morrisons Come Here My Love een erg fijne versie meegeeft. Erg mooi is ook de stem van Alison Limerick in een revolutionair bewerkte op drums drijvende versie van Talking Heads’ bekende Drugs (van Fear of Music) en ronduit bruut hoe ze, fijn opgejaagd door gitaren, op Wire’s Alone bezig is. Richenel (Hubertus Baars) bewijst met een heel erg mooie versie van Tim Buckley’s I Must Have Been Blind dat we hem in Nederland nooit echt op de juiste muzikale waarde hebben geschat. Een van de hoogtepunten van het album. (En wat gaat die song toch moddervet mooi over in het instrumentale A Heart Of Glass.)

Filigree and Shadow heeft die melancholieke en donkere toon die veel van de mooiste alternatieve muziek in de jaren tachtig zo kenmerkte en indrukwekkend maakte. Een sound die versneden is ook met platenlabel 4AD. Duik het oeuvre van het label in en ontdek een ongelooflijk rijke catalogus die nog steeds optimaal boeit. Mooi hoe Watts-Russell vanaf het allereerste moment bands tekende waarmee hij de sound van het label bepaalde en hoe hij met zijn eigen This Mortal Coil de definiëring van de 4AD sound wist te vervolmaken.

Filigree and Shadow, de opvolger van It’ll End in Tears (1984) plaatste 4AD nog meer dan voorheen naar voren als een van de meest belangwekkende platenlabel van de jaren 80. Het project zou vijf jaar later, en behoorlijk wat moeizamer, nog een prachtig album voortbrengen: Blood (1991). De nieuwe deluxe vinyl-editie van Filigree and Shadow heeft een fraaie klaphoes met nieuw vormgegeven artwork, met de twee plakken vinyl in met foto’s versierde binnenhoezen. Labeleigenaar Watts-Russell en origineel 4AD ontwerper Vaughan Oliver hadden toezicht op de ontwikkeling. Het vinyl werd geperst uit tapes die geremasterd werden van de oude analoge opnamen van de veel te jong overleden John Dent. Dit zijn heruitgaven waar je van droomt, zo mooi!

Tracklisting Filigree and Shadow (vinyl reissue):

Side A:

 1. Velvet Bully
 2. The Jeweller
 3. Ivy and Need
 4. Meniscus
 5. Tears
 6. Tarantula

Side B:

 1. My Father
 2. Come Here My Love
 3. At First, And Then
 4. Strength of Strings
 5. Morning Glory

Side C:

 1. Inch Blue
 2. I want To Live
 3. Mama K (1)
 4. Filigree and Shadow
 5. Firebrothers
 6. Thais
 7. I Must Have Been Blind
 8. Heart of Glass

Side D:

 1. Alone
 2. Mama K (2)
 3. The Horizon Bleeds and Sucks It’s Thumb
 4. Drugs
 5. Red Rain
 6. Thais (2)