×

Recensie

Soul / Hiphop

07 april 2012

Third Coast Kings

Third Coast Kings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Record Kicks

Third Coast Kings Third Coast Kings Soul / Hiphop 4 Third Coast Kings – Third Coast Kings Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijne verrassing is het debuut van het uit Detroit afkomstige Third Coast Kings. Hun funk gemixt met dikke grooves en gloedvolle blazers blaast een flinke storm door de old skool rhythm & blues en doet fijne herinneringen oproepen naar de laat jaren 80 acid jazz opleving.

Waar vorig jaar het uit Milwaukee afkomstige Kings Go Forth zich met hun debuutalbum, kon onderscheiden door een funky basis, gloedvolle blazers en een prima vocalist, die ook het publiek nog eens optimaal wist op te zwepen, mochten deze natuurlijk ook niet vergeten dat de gloedvolle funky rhythm & blues een aantal jaren daarvoor reeds door Sharon Jones en The Dap Kings een dikke injectie had gekregen. Het is deze pure funk meets soul meets blues stijl die ook het 8 koppige Third Coast Kings doet onderscheiden van zoveel andere bands. De opzwepende songs die hun gelijknamige debuut bevatten, knallen het dak er af.

Net als de leading men van The Dap Kings halen Third Coast Kings hun inspiratie uit oude 45’s waarbij de sound nog rafelig en veel dikker is. Hun songs funker dieper en grooven harder dan alles waarmee de band vergeleken kan wordt. En niet alleen de blazers maar ook gitarist Andy Falisko krijgt volop de ruimte zijn excellente spel te laten horen. Luister in dat geval naar Cop It Proper (of het intro van Case Quarter) en wees verkocht. Het daarop volgende Emcee Marie (die geweldige drumbeat die gelijk wordt ingezet!!!!) met Sean Ike op vocalen geeft nog eens weer wat een opzwepende band Third Coast Kings ook live zal zijn!

De eerste single Give Me Your Love, reeds in 2012 uitgebracht en via DJ’s als Kenny Dope en Freestyle Records eigenaar Adrian Gibson naar een groot publiek gebracht, is een ander hoogtepunt op het album. Net als de dikke nieuwe single Spicey Brown. Maar eigenlijk doe je met het noemen van deze songs het album te kort. Echt alle songs hebben die heerlijk dikke funk meet soul meets jazz meets blues sfeer en zijn onweerstaanbaar. De geweldige bassist Steve Barker en drummer James ‘Gemstone’ Keovongsak zijn dan ook de meest opwindende ritmesectie in heel lange tijd. Wat een power, souplesse en spelplezier kunnen deze mannen teweeg brengen! Third Coast Kings zullen de rythm & blues revelatie van dit jaar blijken! 1. Come On
 2. Give Me Your Love
 3. Cop It Proper
 4. Emcee Marie
 5. Crush It
 6. Tonic Stride
 7. Roughneck
 8. Gold Brick
 9. Spicy Brown
 10. On the Reel
 11. Case Quarter
 12. Summalove