×

Recensie

Eigentijds

04 april 2022

Thijs Troch

26 minuten

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht in eigen beheer

26 minuten Thijs Troch Eigentijds 4 Thijs Troch – 26 minuten Written in Music https://writteninmusic.com

Een avontuurlijk tussendoortje zou je 26 minuten van Thijs Troch moeiteloos kunnen  noemen, maar dat is gelijk te kortzichtig. Daar is de muziek die in 4 stukken van 26 minuten te horen is, gewoonweg veel te interessant voor.

In de studio met ‘tijd over’, dat gebeurt je als muzikant wel eens. En wat dan te doen? Je kan gewoon in de creatieve flow van het opnemen blijven en achter de (prepared) piano gaan zitten en maar zien waar je uitkomt. In het geval van Troch, die net een meer elektronisch album had opgenomen, bleek lekker diep de experimentele kant opduiken een bevrijdende werking te hebben.

26 minuten, ‘natuurlijk’ vernoemd naar de tijdsduur van de muziek, is een zeer vrije muzikale exercitie. Met titels als Soundcheck I en Soundcheck II wordt eigenlijk al aangegeven dat het om zoekende stukken muziek gaat. Fijn om Troch nieuwe klanken en sfeerschetsen te horen ontdekken.

In Soundcheck I gebruikt hij de (prepared) piano op alle denkbare manieren, zonder de gebruikelijke. Vooral de klankkast wordt gebruikt om kleur en ruimte te creëren, gecombineerd met losse tonen gedempt met de handen in de klankkast. Het geeft een rammelend, aan de Indonesische gamelan gelijke sound. Een intrigerende start aan het album.

Het daarop volgende 8 minuten is dan juist weer volledig op die piano gespeeld. Modernistisch, avontuurlijk, vrij, minimaal, sfeerrijk, atmosferisch, atonaal, eigentijds, dwars en emotievol. Een bedwelmend stuk muziek. Intrigerend.

Ook in Soundcheck II vinden we diezelfde zoektocht naar andersoortige klanken. Troch gebruikt weer alles wat de piano biedt om nieuwe geluiden te creëren. Het klinkt vervreemdend en onaards. Net eigenlijk zoals ook het slotstuk Hyper zich ontvouwt. Een wederom vrije en experimentele track die tegen alle stromen oproeit.

26 minuten somt fraai datgene op wat er in het hoofd van de zo getalenteerde Troch rondgaat. Zijn ontdekkingstocht in het zoeken naar nieuwe klanken en sferen gevat op een 4 tracks tellend album is een rake. Tegelijkertijd is het zeker geen muziek voor tere zieltjes.  1. Soundcheck I
  2. 8 minuten
  3. Soundcheck II
  4. Hyper