×

Recensie

Roots

27 juli 2018

Theo Sieben – Market

Meat Market

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Highwind Howl Records

Meat Market Theo Sieben Roots 4 Theo Sieben – Market Meat Written in Music https://writteninmusic.com

Delphinidin, het vorige werkstuk van de naar Amsterdam uitgeweken Brabander leunde al grotendeels op de blues. Market Meat brengt Theo Sieben nog een stapje dichter bij de muzikale bron. Vorige jaar bracht hij de zomer door rond in Zeeland en leefde er als een onvervalst troubadour. Zichzelf begeleidend met gitaar exploreerde hij de rijke erfenis van de blues, gospel en folk.

Terug thuis haalde hij zijn National Resonator uit de kist en registreerde een en ander zonder al te veel poespas en technische ingrepen op band, zo ontstond Siebens vierde langspeler. Een dozijn bekende en meer obscure stuff uit de archieven wordt nieuw leven ingeblazen. In het van Skip James  afkomstige Hard Time Killing Floor Blues steunt de hoge zang op rudimentaire maar genuanceerde fingerpicking. Die duikt terig op in fijne reproductie van RL. Burnside, in Long Haired Doney horen we een snerpende slide en de uitvoering van het ritmisch opverende Skinny Woman trekt de aandacht vanaf de eerste beluistering. In de staart van deze langspeler wordt het bottleneckstaafje nog eens uitvoerig gehanteerd in de onverslijtbare Robert Johnson klassieker Come On In My Kitchen.

Sieben beperkt zich overigens niet tot interpretaties van countryblues, in Rustabout verkent hij even het bluegrass pad, banjogetokkel bepaald het tempo. Humpback Whale verhaalt de lotgevallen van de walvisvaarders en werd in de vroege jaren zeventig vastgelegd door de vanuit Schotland naar Australië uitgeweken folkman Harry Robertson. De combinatie van het snarenwerk met voortreffelijke, gelaagde zang zorgt voor een bijzonder sfeervolle reprise.

Na het wonderlijke folk instrumentaaltje Pretty Saro komt de gospel aan bod. Woke Up This Morning With My Mind On Jesus van Fred McDowell herinneren we ons de versie van Mavis Staples,  Siebens  sober geïnstrumenteerde uitvoering leunt uiteraard dichter aan bij het origineel van de countryblues meester  en ook Jesus Met The Woman At The Well, de andere song die naar De Heer refereert, ontgoochelt evenmin en het uit het prille repertoire van Dylan gelichte Moonshiner past wonderwel in deze bijzonder fraaie, gepersonaliseerde collectie die mooi afgesloten wordt met Goodnight Irene 1. Hard Time Killing Floor Blues
 2. Humpback Whale
 3. Rustabout
 4. Longhaired Doney
 5. Life Is Fine
 6. Pretty Saro
 7. Woke Up This Morning With My Mind On Jesus
 8. Skinny Woman
 9. Moonshiner
 10. Jesus Met The Woman At The Well
 11. Come On In My Kitchen
 12. Goodnight Irene