×

Recensie

19 maart 2016

The Wood Brothers

Paradise

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

Paradise Wood Brothers Roots 4.5 The Wood Brothers – Paradise Written in Music https://writteninmusic.com

Het onvolprezen voorgaande werkstuk The Muse kwam zowat live in de studio tot stand, drie microfoons voor drie muzikanten zorgden voor een spontane sessies in The Southern Ground in Nashville. In de studio van Zac Brown vonden dit keer aanvullende sessies plaats. Voor de initiële  opnamesessies opteerden de Wood broertjes Chris en Oliver en  Jano Rix voor The Easy Eye Studio, de ondertussen beroemde pleisterplaats van Dan Auerbach van The Black Keys.

Het is geen toeval dat het trio in Nashville bleef, ze resideren ondertussen alle drie in Music City, zodoende was het songwerk dat in het verleden afzonderlijk werd gecomponeerd nu meer dan ooit teamwerk en die gezamenlijke inbreng heeft evenals de studiokeuze  een niet te onderschatten invloed. Het trio blijft op Paradise trouw aan hun rootsy sound, opgebouwd met rock en jazzelementen die in doorleefde funky folk resulteren, destijds oonnavolgbaar door The Band geïntroduceerd, luister maar eens naar Two Places.

Het door het echtpaar Tedeshi/ Trucks ondersteunde Never And Always ruikt sterk naar de swamps van het diepe Zuiden. Snake Eyes is een rafelige rocker, de gitaar van Oliver Wood klonk nog nooit zo smerig. De combinatie met de percussieve  acrobatieën op de grote baskast en het orgeltje van percussionist Jano Rix  zorgen voor een broeierig beklijvend sfeertje dat ook in de op afgekapte ritmiek en een zwalpende, dronken blazersectie geënte Raindrop doorklinkt. De  dartele zonnige swing van Touch Of Your Hand vormt even een luchtig contrast.

In het op de krakend resonerende basakkoorden en piano balanceerde River Of Sin horen we zwoele gospelzang van The McCrary Sista’s. The Wood Brothers doen wat ze al jaren voortreffelijk doen ‘singing to strangers’ maar op Paradise klinkt de soulfolk van het trio gevarieerder en intenser dan ooit.

Tracklisting: Paradise

 1. Singin’ To Strangers
 2. American Heartache
 3. Never And Always
 4. Snake Eyes
 5. Two Places
 6. Heartbreak Lullaby
 7. Without Desire
 8. Raindrop
 9. Touch Of Your Hand
 10. River Of Sin


 1. Singin' To Strangers
 2. American Heartache
 3. Never And Always
 4. Snake Eyes
 5. Two Places
 6. Heartbreak Lullaby
 7. Without Desire
 8. Raindrop
 9. Touch Of Your Hand
 10. River Of Sin