×

Recensie

Roots

07 oktober 2021

The Wild Feathers

Alvarado

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

Alvarado The Wild Feathers Roots 3.5 The Wild Feathers – Alvarado Written in Music https://writteninmusic.com

Ze zijn ruim tien jaar actief en wisten met enige volharding en bitter weinig interesse van de grotere platenfirma’s drie studioplaten uit te brengen bij Warner, samen met een in het legendarische  Ryman Auditorium in hun thuisbasis Nashville geregistreerde live-set. Vorig jaar kwamen The Wild Feathers aanzetten met  het in eigen productie tot stand gekomen Medium Of Rarities, een collectie onuitgebracht werk uit het verleden met b-kantjes en covers. In de studio beseften ze dat geen hippe  locaties noch befaamde studio’s met een beroemd producer nodig hadden. De spontane sessies resulteerden in drie nieuwe songs, het versterkte hun hechte band en het zelfvertrouwen.

De door de Covid-19 pandemie gefnuikte tourambities met Blackberry Smoke openden perspectieven voor nieuwe opnamesessies. Eind vorig jaar brachten Joel King, Ricky Young en Taylor Burns, de drie zingende spilfiguren en songleveranciers samen met drummer Ben Dumas en muzikale duivel-doet-al Brett Moore vier dagen door in afzondering. In een kleine blokhut even buiten Nashville en namen ze ter plaatse en in de kelder van Joel King in Madison veertien songs op.

Twaalf songs die dat positieve elan en de herwonnen energieke kracht uitademen belandden uiteindelijk op Alvarado dat bij New West Records onderdak vond. De titelsong opent de score ongemeen sterk met harmonische zangpartijen en sprankelende gitaarjengel, een meeslepende , ietwat laidback gedebiteerde sound die wonderwel past bij het bezongen woestijnstadje in Zuid Californië, Alvarado is overigens een ouder nummer dat tijdens de samenstelling van Medium Of Rarities opdook

De vertrouwde vitale countryrock is helemaal terug met Ain’t Lookin’ terwijl Over The Edge naar het wat oudere werk van Tom Petty & The Heartbreakers lonkt. ‘Out on the road’, iets wat lange tijd zowat onmogelijk was maakt het verlangen des te groter en wordt enthousiast bezongen op snerpende slidepartijen. De gitaren gieren zorgeloos door de bocht in het hoekige Side Street Shakedown. In de slijper Get Out Of My Own Way duikt wonderlijk galmende snarentwang op met even zelfs zo’n karakteristieke dubbelloopse gitaarpassage waarbij het bottleneck  staafje nooit ver weg is.

Akoestische gitaar krijgt gezelschap van fijne elektrische gitaren en toetsen in Off Your Shoulders, In Long Shot horen we de echo van een weemoedige kampvuur harmonica en Top Of The World klinkt al even troosteloos als Midway Motel. De afsluiter Sunny Day klinkt  bij momenten als een verloren gewaande track uit de Roots periode van The Everly Brothers.

Deze opvallend ontspannen linkende langspeler blijft onlosmakelijk verbonden met countryrock en southern  en behoort ongetwijfeld bij het betere hedendaagse werk in dat genre. 1. Alvarado.
 2. Ain’t Lookin’
 3. Over the Edge
 4. Side Street Shakedown
 5. Out on the Road
 6. Get Out of My Own Way
 7. Off Your Shoulders
 8. Long Shot
 9. Top of the World
 10. Flashback
 11. Midway Motel
 12. Another Sunny Day