×

Recensie

Rock

15 februari 2021

The White Stripes – (Greatest Hits)

My Sister Says Thank You And I Thank You

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Third Man Records

My Sister Says Thank You And I Thank You The White Stripes Rock 4 The White Stripes – My Sister Says Thank You And I Thank You (Greatest Hits) (dubbelvinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer tien jaar geleden dat The White Stripes er mee stopten. En dus een mooi moment om op het rake oeuvre van het duo Jack en Meg White terug te kijken. Met een Greatest Hits verpakt onder de fijne titel My Sister Says Thank You And I Thank You zijn nu hun meest opvallende songs, in een samenwerking tussen Jack’s Third Man Records en het grote Sony, op dubbelvinyl uitgebracht.

Vooral dat laatste is een opvallende stap en geeft aan hoe groot de legacy van de band is. De eerste single en de eerste drie albums, The White Stripes (1999), De Stijl (2000) en White Blood Cells (2001), werden op kleine lokale platenlabels (respectievelijk Italy Records en Sympathy for the Record Industry) voordat Jack en Meg (geen broer en zus zoals ze eerst in interviews meldden maar een stel en waarbij de Jack de achternaam van Meg overnam) en creëerden zoveel fuzz dat ze bij hun vierde album Elephant en een deal met XL en V2 wereldwijd groots door konden breken. Natuurlijk mede veroorzaakt door de gigantische hit Seven Nation Army.

Met de wederom zeer succesvolle albums Get Behind Me Satan (2005) en Icky Thump (2007) en vele, vele wereldwijde liveoptredens vond de band uiteindelijk in 2011 zijn einde. Waar het duo na hun huwelijkse split in 2000 besloten had door te gaan en vervolgens de wereld aan hun voeten kreeg besloten ze beiden in goed overleg The White Stripes op te heffen. Jack kon zijn tijd zo volledig op zijn andere bands (The Raconteurs, The Dead Weather) en ook (zeer succesvolle) solocarrière besteden en Meg besloot uit de schijnwerpers te stappen.

Met zes albums boordevol geweldige songs was het niet moeilijk een dubbelvinyl te vullen die een mooie inzage geven in het rijke lekker rauwe en opwindende oeuvre dat Jack (gitaar/zang) en Meg (drums/zang) vastlegden. Vrijwel alles geschreven door Jack, met wat verdwaalde bluesklassiekers daar tussendoor, is het fijn de songs weer eens achter elkaar te horen. Daarnaast: greatest hits zijn het natuurlijk niet maar Handsful of Greatest Songs klinkt nu eenmaal minder verkoopbaar.

Het fijne van deze verzamelaar is, dat ie niet voorspelbaar is. We switchen door de albums zonder dat er enige mate van tijdsvolgorde is, meer van sound en sfeer en die blijft immer opwindend. Heerlijk hoe energiek Meg op haar drums slaat en de ritmes aanduwt. Geweldig hoe Jack met immer heerlijk overstuurd gitaarwerk en zijn explosieve stem de songs nog meer klasse meegeeft.

Zo schuiven we op deze fijne 26 tracks tellende verzamelaar van The Big Three Killed My Baby van hun gelijknamige debuut via hun doorbraaksingle Fell In Love With A Girl en hun versie van Burt Bacharach’s I Just Don’t Know What To Do With Myself naar albumafsluiter en grootse klassieker Seven Nation Army.

Ondertussen zijn we dan al verwend met fan-favorieten als Hello Operator, Dead Leaves And The Dirty Ground, Hotel Yorba, Ball And A Biscuit, hun luisterrijke versie van Dolly Parton’s Jolene en de titeltrack van hun laatste album Icky Thump. En het moet gezegd: er is niets aan de magie van het tweetal en hun tracks verloren gegaan. Alle 26 tracks hier te vinden klinken nog net zo opwindend en aanstekelijk als ze altijd al klonken.

Kant A:

 1. Let's Shake Hands
 2. The Big Three Killed My Baby
 3. Fell In Love With A Girl
 4. Hello Operator
 5. I'm Slowly Turning Into You
 6. The Hardest Button To Button
 7. The Nurse

Kant B:

 1. Screwdriver
 2. Dead Leaves And The Dirty Ground
 3. Death Letter
 4. We're Going To Be Friends
 5. The Denial Twist
 6. I Just Don't Know What To Do With Myself
 7. Astro

Kant A:

 1. Conquest
 2. Jolene
 3. Hotel Yorba
 4. Apple Blossom
 5. Blue Orchid
 6. Ball And Biscuit

Kant B:

 1. I Fought Piranhas
 2. I Think I Smell A Rat
 3. Icky Thump
 4. My Doorbell
 5. You're Pretty Good Looking (For A Girl)
 6. Seven Nation Army