×

Recensie

Roots

23 februari 2016

The Westies

Six On The Out

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Pauper Sky Music

Six On The Out The Westies Roots 3.5 The Westies – Six On The Out Written in Music https://writteninmusic.com

Van luiheid kan je The Westies bezwaarlijk beschuldigen, nauwelijks een jaar na hun debuut West Side Stories komt het muzikaal echtpaar Michael McDermott en Heather Houston aanzetten met de opvolger. Nu McDermott al een tijdje drugs en alcohol uit zijn leven gebannen heeft graaft hij diep in zijn donkerste herinneringen. Herinneringen die een tijdje verdrongen werden worden opgerakeld in songwerk dat herinneringen oproept aan rocktroubadours als Eliott Murphy terwijl het niet alleen  McDermotts rauwe stemtimbre is dat bij momenten sterke gelijkenissen vertoont met Springsteens zang. Het rockende Pauper’s Sky komt gevaarlijk dicht in de buurt bij het repertoire van The Boss maar laat helaas niet een verpletterende indruk na de lichtjes fantastische opener, het duistere met de viool van Heather en huilende snaarinstrumenten van producer Lex Price spannend opgebouwde, If I Had A Gun.

Eveneens overtuigend is Parolee, het indringende verhaal over een gedetineerde (McDermott?) die na het uitzitten van een gevangenisstraf terugkeert naar zijn thuishaven met de schaduw van de voorwaardelijkheid op de hielen. ”The Road that leads you out, can lead you back”, zo start het haast filmische verslag. Dat is eveneens het geval met The Gang’s All Here dat (iets te) nadrukkelijk naar Ierland refereert met een alomtegenwoordige penny whistle.  Die referentie treffen we ook aan bij Henry McCarty, het relaas van Billy The Kid de beruchte outlaw met Ierse roots, zo’n onvervalste western story.

Like You Used To drijft op mysterieus elektrisch snarenwerk van Will Kimbrough, feilloos de tergend, slepende zang van Heather ondersteunnend, dit prachtige, weemoedige nummer vol twijfel en spijt  zorgt even voor wat afwisseling.

Het is helaas het enige nummer waarin de violiste vocaal op de voorgrond komt. Niet dat we de verrichtingen van McDermott niet weten te appreciëren maar het geheel zou wellicht nog sterker klinken. 1. If I Had A Gun
 2. Pauper’s Sky
 3. Parolee
 4. The Gang’s All Here
 5. Like You Used To
 6. Everything Is All I Want For You
 7. Henry McCarty
 8. Santa Fe
 9. Once Upon A Time
 10. This I Know
 11. Sirens